top of page

Kон: У баштама екстремна недисциплина

Епидемиолог Предраг Kон оценио је да важеће мере за сузбијање ширења вируса корона дају резултате, али и да постоји „екстремна недисциплина“ када је реч о поштовању прописаних мера у баштама угоститељских објеката.


Кон је подсетио да и током боравка у баштама кафића, важи обавеза ношења маске сем у тренутку конзумирања хране или пића: „Морамо да схватимо да смо екстремно недисциплиновани јер се у баштама кафића мере 100 одсто не поштују“, рекао је Kон за телевизију K1.


Наводећи да га не занима да ли неко мисли да таква пракса треба да буде санкционисана, Kон је оценио да „не може да се очекује да касније нема последица“ у епидемиолошком смислу.


Говорећи о вакцинацији, навео је да је у Београду прву дозу примило скоро 42 одсто пунолетног становништва а да је ревакцинисано око 30 одсто: „Та ситуација не може да се пореди са оним местима где је вакцинисан једва двоцифрен број грађана. Тамо где је већи обухват вакцинације, може се очекивати да ће доћи до бржег пада ширења вируса“, рекао је епидемиолог.


Оценио је да предстојећи празнични дани поводом Ускрса и 1. маја могу „мало пореметити“ тренд пада броја новоинфицираних али и додао да не очекује „неко велико погоршање“.

bottom of page