top of page

OTП банка преговара о преузимању Нове КБМ

Највећи мађарски зајмодавац, ОТП банка, преговара о куповини словеначке банке Нова КБМ од приватног инвестиционог фонда Аполо за око милијарду евра (1,2 милијарде долара), јавља Ројтерс позивајући се на изворе упознате са разговорима.


Понуђена цена ОТП-а за словеначку банку, приближно одговара књиговодственој вредности Нове КБМ, рекао је један од извора британске агенције, говорећи под условом анонимности. Разговори су у току, али није донета коначна одлука, додао је.

Аполо фонд, који поседује 80 посто Нове КБМ и словеначка банка нису били одмах доступни за коментар. Европска банка за обнову и развој, која држи 20-процентни власнички удео у Новој КБМ, одбила је да коментарише, као и мађарска OTP банка.

ОТП банка је последњих година, у настојању да прошири своје присуство на Балкану, куповала велике банке у Хрватској, Србији и неколико других земаља. У Словенији је власник једне мале банке, а куповином Нове КБМ могла би да постане кредитор број један у тој земљи, додаје Ројтерс.

Нова КБМ, која запошљава 2.075 људи, остварила је прошле године нето добит од 210 милиона евра, према подацима из њеног годишњег извештају, при чему је за 10 милиона акција навела књиговодствену вредност по акцији од 99,13 евра.

Аполо је купио Нову КБМ за 250 милиона евра 2015. године, а четири године касније је преузео и трећу највећу словеначку банку, државну Абанку, за 444 милиона евра, након чега је спојио та два зајмодавца. ОТП, која је тада такође учествовала не тендерима за преузимање ових банака, у оба наврата је била другопласирана.

Главни изврши директор ОТП-а Шандор Чањи изјавио је почетком ове године да разматра три потенцијалне аквизиције, наводећи да би једна од њих била на тржишту на којем је ОТП већ присутан, а друге две на новим тржиштима.

Comments


bottom of page