top of page

Ryanair: Државно власништво над аеродромом је лош план

Мајкл О'Лири, генерални директор ирске нискотарифне авио-компаније Ryanair, рекао је у интервјуу за Форбс да се та компанија неће ширити у Мађарској док влада не укине "таксу на одласке". Уједно се противи намери владе да држава купи аеродром у Будимпешти.Извршни директор Ryanair-а каже да ће довести 5-6 милиона туриста више у Мађарску годишње, ако влада укине тзв. порез на одлазак, који је назвао "идиотским". Он сматра да влада не би требало да купује аеродром у Будимпешти јер су, по њему, владе лоши власници аеродрома и авио-компанија. Додаје да банкрот МАЛЕВ-а - мађарске националне авио-компаније, заслуга владе.


"Владе су лоши власници јер следе вољу бирача и уместо на дугорочна улагања, фокусирају се на краткорочне добитке и популарне мере. Идем у Боинг и наручим 150 авиона за 1.5 милијарди долара, ако желим. Влада, без обзира на своје намере, не може да поступи слично, јер мора да штити јавни новац“, истакао је он.


У вези са могућом државном куповином Међународног аеродрома Ференц Лист, Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера, рекао је на брифингу за новинаре да кабинет преговара са власницима аеродрома и да верују да они „размишљају у правцу великих инвестиција”. Он је рекао да ће сви детаљи бити објављени када се постигне договор и да је могуће да ће аеродром имати и другог власника поред државе, јер је неколико субјеката постављено у својству потенцијалних купаца. Такође је потврдио да није сигуран да ће мађарска држава бити ексклузивни купац у трансакцији.


Министар економског развоја Мартон Нађ рекао је да су преговори о куповини аеродрома при крају. Насупрот томе, садашњи власник је потврдио да не жели да га прода, јер га сматрају дугорочном инвестицијом.


О'Леари је рекао да се Ryanair ширио у Будимпешти пре увођења таксе за одлазак. Међутим, нових капацитета неће бити пре него што овај вид пореза буде укинут. Уместо тога, каже он, улагаће у Словачку и Аустрију. Међутим, ако влада поништи своју меру, годишње ће у Мађарску довести 5-6 милиона путника више.


"Да скратим, Рајанер неће напустити Будимпешту и Мађарску, али се неће ни ширити овде", рекао је он.


Kommentare


bottom of page