top of page

Ryanair отказује летове због новог пореза

Компанија Ryanair је реаговала на увођење новог мађарског пореза "на одлазак", који су назвали "идиотским". Ова авио-компанија отказује осам рута за Будимпешту, које су већ данас скинуте са распореда. Поред тога, шеф компаније О’Лири рекао је да је ера летова од 10 евра завршена.Компанија Ryanair је отказала осам линија за Будимпешту, а одлука се тиче следећих дестинација: Бордо, Борнмут, Келн, Каунас, Краков, Лапенранта, Рига и Торино. Ова листа, међутим, не садржи градове које би и иначе отказали, као што је Римини. Ryanair већ дуже време продаје карте за ових осам градова, а сада је одлучио да ка њима не покреће летове.


Како наводи okosutas.hu, одлука је реакција на путничку таксу коју је увела мађарска влада. Већ након увођења тзв. "таксе за одлазак", Ryanair је најавио да би овај додатни трошак могао резултирати мањим бројем летова и отказивањима. За резервације начињене пре објављивања пореза, које су стигле после 30. јуна, Ryanair је укључио 3.900 форинти порза (9,89 евра) у цену, а путницима се нуди могућност да откажу своје летове.


Као одговор на ове кораке, владина Канцеларија управе за заштиту потрошача покренула је истрагу против Ryanair-а у Мађарској. Резултате је објавила Јудит Варга, министарка правде. Према одлуци, Ryanair-у је изречена казна од 300 милиона форинти (765.000 евра) због преноса пореза на одлазак.


У интервјуу за Би-Би-Си, шеф Ryanair-а О’Лири, говорио је о будућности ре авио-компаније: „Мислимо да ће људи наставити да лете често. Али мислим да ће постати много осетљивији на цене. Морам да кажем да је ера летова од 10 евра завршена. Рајанер више неће нудити летове по најнижим ценама, захваљујући растућој цени горива", додао је он.

bottom of page