top of page

VW тражи локацију за фабрику батерија

Volkswagen група ће следеће године донети одлуку о локацији на којој ће бити изграђена планирана фабрика батерија у источној Европи.


VW је раније ове године истакао планове везане за изградњу шест фабрика батеријских ћелија широм Европе до 2030, уз укупан годишњи капацитет од 240 гигават-часова, да би се осигурало снабдевање за офанзиву на тржиште електричних аутомобила.


Чешка Република, Словачка, Пољска или Мађарска су канидати за подизање једне од фабрика, која ће с радом започети 2027. Volkswagen је такође саопштио да је планирао да донесе одлуку о локацији у првој половини следеће године. Немачки произвођач каже да није одложио одлуку након што је чешки министар индустрије, Kарел Хавличек, изјавио у понедељак да његова влада очекује доношење одлуке до краја ове године.


„Kао што знате, оно што треба да се узме у обзир када је реч о доношењу ове одлуке су одговарајући услови у земљи, економски амбијент, стратегија е-мобиности и оквир субвенција“, рекао је гласноговорник Volkswagenа.


Шеф VW групе, Херберт Дис, као и Томас Шмал, технолошки шеф немачке компаније, посетили су Чешку Републику у понедељак ради размене мишљење са Шкодом, као и због упознавања са стратегијом електрификације у овој земљи.


Шеф Шкоде, Томас Шефер, рекао је да би Чешка Република, као матична земља његове компаније, била идеална локација „за најмање једну“ фабрику батеријских ћелија.


Волксвагенова шпанска филијала, Seat, такође жели да има фабрику батерија, која би требало да буде изграђена близу погона у Марторелу, у Шпанији. VW је већ одабрао Немачку и Шведску за прве две фабрике батеријских ћелија. Трећа ће бити у Француској, док ће она у Шпанији или Португалу започети с радом до 2026, рекао је Шмал.

bottom of page