top of page

А онда нам се десила Констракта

Усред рата у Украјини, нафтне и финансијске кризе, уочи избора, главна тема и предмет полемике ових дана није била ни вакцина, ни Новак Ђоковић, нити Звезда и Партизан. Нису то били толико ни политичари и предстојећи избори колико једна песма – „In corpore sano”, која ће ове године бранити боје наше земље на „Песми Евровизије” у Торину.

Пише: Исидора Масниковић

Творац евровизијске песме, Ана Ђурић, познатија као Констракта, једне мартовске вечери, сасвим тихо, ушуњала се у наше главе и поручила – уметница мора бити здрава! И попут цунамија, преко ноћи, преплавила је друштвене мреже. Медији, и они таблоидни и они „пристојнији”, пожурили су да представе ову необичну ауторку и да затраже одговор у чему је тајна њеног успеха. Како је тако алтернативна песма успела да одушеви публику која је до јуче била наклоњенија неким другим мелодијама? Данас готово сви хорски певају: „Бити, бити, бити здрава!” Да ли смо схватили колико је важно бити здрав, поготово данас, у време пандемије, не само вируса корона већ и оног разорнијег, вируса кича и неукуса, у времену када сви треба добро да оперемо руке! Зар то није већ велики успех за Србију, у којој су старлете и њихови животи главна вест? У којој неки други пуне концертне сале, а скарадне песме се врте на плеј-листама младих.


Зар је требало да се деси Констракта на јавном сервису како бисмо схватили да има и оних који воле да чују и нешто друго? И шта им се то десило па су се пробудили?


Да ли због оригиналног наступа, да ли због поруке коју је свако на схватио различит начин, да ли због тога што су нам досадила увек иста имена и вредности? Свакако, десило се чудо. Први пут у историји одржавања избора за „Песму Евровизије” стигао је рекордно велики број гласова публике за једног извођача који је искочио из шаблона, који је до јуче био на маргини музичке сцене иако њена каријера траје већ више од деценије.


Победио је аутсајдер. Ана Ђурић, Констракта, некадашња чланица група „Мистејк, мистејк” и „Земља грува”, једна сасвим обична жена, архитекта, мајка двоје деце, супруга, председница стамбене заједнице, уметница која се суочава са свим проблемима обичних грађана, и са болестима, и духовним и физичким, и са бирократским, и са грађанским, женским... Још када се у то умеша и „одбегла принцеза” Меган Маркл, да ли је ова песма додатно добила на значају? Да ли због тога и светски медији сада знају за Констракту? И да ли је уопште више важно како ћемо се даље пласирати када смо већ извојевали победу?


Наравно, има и оних који су шокирани. Али једно је сасвим сигурно – о њој се прича! Корисници „Тиктока” добили су нову кореографију, деца у школи певуше на часу... Социолози анализирају, културолози записују, понеки цокћу посматрајући овај перформанс, који су многи упоредили са оним којим је својевремено концептуална уметница Марина Абрамовић узбуркала уметничку сцену.


Шта нам је Констракта тачно поручила 5. марта? Да ли они освешћени ипак нису у мањини? Да ли је ово ново лице Србије? Време ће показати. Свакако, сви смо изненађени што су испод рефлектора напокон стали и они мало другачији!

bottom of page