top of page

Агенције отказују путовања у Италију

Министарство спољних послова Србије препоручило је грађанима да до даљњег не путују у подручја Италије угрожена вирусом корона. За сада се то односи на изоловану зону која обухвата Венето и Ломбардију.



„Министарство грађанима саветује да не путују док се актуелна здравствена ситуација не нормализује”, наводи се у саопштењу. Такође, и Министарство просвете, науке и технолошког развоја наложило је јуче средњим школама у Србији да одложе студијска путовања и екскурзије у Италију због епидемије вируса корона.


Туристичке агенције у Србији почеле су јуче да отказују аранжмане за Италију, и то оне осмомартовске, чији су поласци били заказани за 4. и 5. март. Наводно, аранжмани се за остале термине регуларно продају и за сада нема најава да они неће бити реализовани.


У агенцији „Плана” кажу да су отказали све поласке за Италију, не само за Венето и Ломбардију, области које су тренутно највише захваћене овим вирусом. Милан Васић, комерцијални директор ове агенције, каже да су за сада отказани поласци за Рим, Венецију, Милано и Тоскану.


– Имали смо доста позива путника који су, наравно, узнемирени и одлучили смо се на овај корак како их не бисмо излагали било каквом ризику. Новац од ових аранжмана ће бити враћен путницима који то желе, мада до сада је највише оних који су одлучили да ове аранжмане замене неким другим у Европи. Људи желе да путују – каже Васић и додаје да су досад отказали аранжмане за 500 путника.


Национална асоцијација туристичких агенција Јута за сада још нема званичан став и препоруку за агенције, а све би требало да буде одлучено у наредних неколико дана. Александар Сеничић, директор Јуте, каже да саветује путницима да буду у контакту с агенцијама преко којих су уплатили аранжмане за Италију и да ће на тај начин бити информисани о свим детаљима. Он каже да за сада нема потребе да путници отказују аранжмане који су планирани у априлу јер се још не зна како ће се ситуација одвијати.


– Битно је да још није проглашено ванредно стање на тој територији. Италијани су увели разне рестрикције које се односе на масовна окупљања. Највећи број аранжмана је продат од средине марта до краја априла. Пратићемо ситуацију и одлучићемо како ћемо даље поступати. Путници би требало да буду у контакту са својим агенцијама у којима ће о свему бити детаљно информисани – каже Сеничић.


Радна група Министарства здравља за контролу вируса корона одржала је јуче хитан састанак у циљу предузимања адекватних мера поводом новонастале ситуације у вези са ширењем овог вируса у Италији. Договорено је да се одмах ускладе критеријуми у такозваном алгоритму за поступање у надзору над путницима који су боравили у зараженим и ризичним подручјима, које подразумева појачан надзор путника на граничним прелазима. То значи да су, поред путника који су боравили на територији Кине у областима захваћеним епидемијом новим вирусом, од јуче под посебном контролом на свим граничним прелазима обухваћени и путници који долазе из Италије.


– Измењено је и здравствено упозорење које се дели свим путницима, а које се односи на заражена односно епидемиолошки ризична подручја. Одржани су и састанци с представницима Војске Србије и другим надлежним државним органима, као и Светском здравственом организацијом због предузимања свих неопходних мера како би се спречило ширење вируса на територији Србије – додају у Министарству здравља.


Италијанска влада донела је декрет 22. фебруара у коме су проширене мере и сада су ти локалитети потпуно забрањени – нема излазака, нема улазака, предвиђене су чак и затворске казне и морају да се примењују правила, а казне иду и до три месеца затвора.

bottom of page