top of page

Адвокат из ДК оптужен за компромитацију Боркаија

Полиција је званично оптужила адвоката и кандидата за посланика Демократске коалиције Чабу Цегледија, да стоји иза објављивања прича и видео снимака који су на крају довели до секс скандала и одласка бившег градоначелника Ђера Жолта Боркаија (Фидес) из политике. Цегледи, међутим, негира своју умешаност у скандал.


Чаба Цегледи и Ференц Ђурчањ

Као што смо раније писали, пре општинских избора 2019. године, блог „Ђавољи адвокат“ почео је да објављује приче, а касније и видео записе са путовања јахтом тадашњег градоначелника Ђера Жолта Боркаија и неколико локалних бизнисмена, укључујући власника концесије за казино и локалног адвоката Золтана Ракошфалвија, чије су некретнине у вези са произвођачем аутомобила "Ауди" биле предмет сумње.


На видео снимцима се Боркаи и његови сапутници могу видети у компромитујућим ситуацијама са проституткама, док га је блог такође оптужио за корупцију. Иако је овај бивши олимпијски шампион, гимнастичар, касније победио на изборима за градоначелника, неколико дана након гласања поднео је оставку и изашао из политике.


Дуго се само претпостављало да је адвокат Цегледи умешан у овај случај. Заправо, полиција је временом изменила оптужбе против њега: док је раније био осумњичен да је био само саучесник, сада се сумњичи да је починилац. Према оптужбама, Цегледи или неко кога он познаје отворио је налог на једном порнографском сајту, на коме су објављени компромитујући снимци са крстарења Јадраном.


Осим тога, у Боркаијевом скандалу постоји и уцењивачки аспект, који укључује некада познатог фудбалера Јожефа Поцика, за ког је установљено да је такође повезан са ДК.


Адвокат Цегледи је, иначе, један од најближих савезника лидера ДК и бившег премијера Ференца Ђурчања и одавно је на мети Фидеса, пошто је више пута био оптуживан за преваре и корупцију. Планирано је да се он кандидује на предизборима опозиције, како би се суочио са кандидатом ЛМП-а Петером Унгаром у округу Сомбатхељ. Очекује се да ће њихово надметање бити жестоко, јер ће победник вероватно на општим изборима одмерити снаге са бившим министром одбране Чабом Хендеом.


Цегледи, међутим, негира своју умешаност у сакндал: „Оно што се данас догодило подсећа на најмрачнија времена. Тужилаштво је, на крајње криминалан начин, без икаквих доказа, наложило истражном органу да ме обавести о својој неспособности да докаже да имам било какве везе са објављивањем видео снмака везаним за породицу Боркаи”, рекао је након што је обавештен о оптужбама.


Према његовим речима, ни време када се оптужбе појављују није случајно одабрано, јер, како каже, Фидес жели да искористи Тужилаштво за мешање у предизборе опозиције.


Осим тога, Цегледи је рекао како верује да Служба државне безбедности стоји иза Боркаијевог случаја. Тврди је да је, према његовим информацијама, та служба намеравала да "пусти низ воду" Жолта Боркаија и Золтана Ракосфалвија.


Међутим, адвокат Петер Данијел, признао је на свом Фејсбук профилу да је он особа која стоји иза „Ђавољег адвоката“, наводећи да су то и власти одавно знале. Данијел је, осим што је одувек био гласни критичар Орбана и Фидеса, познат и по активизму и перформансима, па се тако још памти како је једном приликом полио црвеном фарбом свечано откривену статуу Миклоша Хортија. На крају је емигрирао у Израел 2013. године, суочен са приватним тужбама за увреду и клевету. Од тада је био ван мађарског јавног живота, али и даље редовно критикује владу и премијера.


У овом тренутку је тешко рећи да ли су његове речи озбиљне или не, али он тврди да је послао све релевантне документе и полицији и Цегледију. Нешто касније, испод првобитног поста са својим признањем, он је такође објавио да је спреман да се састане са мађарском полицијом и тужилаштвом у Израелу.

bottom of page