top of page

Аеродром у Дебрецину пред реновирањем

Управа аеродрома у Дебрецину саопштила је да ће он бити затворен на недељу дана, почетком октобра. То практично значи да аеродром између 3. и 9. октобра неће моћи да прима летове авио-компанија. Једино ће летилице мађарске Службе хитне помоћи моћи да слете и полете, у хитним случајевима.



Разлог затварања аеродрома је оштећена писта, чије рерновирање се планира у том периоду. Јанош Вајда, директор аеродрома, рекао је да се затварање односи на све летове Виз Аира, Луфтхансе и Аероекпреса.


Он је подсетио да је власник аеродрома, локална управа Дебрецина, у последњих неколико месеци извршила значајне помаке у оквиру владиног Програма модерних градова. Ти радови су укључивали зграду, писту, путеве, осветљење и ограду аеродрома. Међутим, због текућег рата у Украјини, писта је била додатно изложена великом промету. Војни авиони су полетали и слетали, а хуманитарни летови такође су изазвали интензивнији саобраћај у Дебрецину. Због тога је оштећено више делова писте, каже директор.


Опозициона странка ЛМП позива на увођење „климатске карте” за сав јавни превоз у Мађарској, по угледу на праксу у Немачкој, рекла је посланица Бернадет Бакош. На конференцији за новинаре емитованој на Фејсбуку, она је рекла да ЛМП предлаже да климатска карта кошта 5.000 форинти (12 евра) месечно. Таква пропусница, „еколошка и социјална мера спојена у једну“, већ је уведена у Немачкој, где ју је купило око половине становништва, додала је она.



bottom of page