top of page

Азонали: Медицинари отпуштени у критичном тренутку

"Отпуштање лекара усред пандемије, строги локдаун и хаос у вакцинацији чине мађарску стварност, а Виктору Орбану леђа окрећу пријатељи из Европе", пише мађарски портал Азонали у својој анализи, коју преносимо у целости.



Нема правог времена за лоше одлуке, али доношење и спровођење лошег закона у најпогрешнијем могућем моменту може да донесе једино катастрофу. Баш то пошло је за руком мађарском премијеру Виктору Орбану када је у тренутку великог погоршања епидемиолошке ситуације одлучио да присили медицинске раднике да до 1. марта потпишу уговор о новим правилима, иначе остају без посла у државним установама. Због овог плана Мађарска је усред трећег и најтежег таласа корон авируса остала без 5.500 лекара и медицинских сестара.


Део медицинских радника одбио је да потпише обавезан уговор са стриктнијим условима рада у које спада и могућност да се лекари и сестре по потреби премештају у друге болнице. Лекари би, додуше, до 2023. добили повишицу од 120 одсто, али кажу да би то испало мање него што тренутно имају, јер се прековремени рад не би вредновао као сада, нити би им било дозвољено да раде додатни посао. Лекарима не би било дозвољено тзв. легално подмићивање које је дугодишња пракса у Мађарској, а повећање зарада не односи се на сестре и техничаре.


Шест опозиционих партија затражило је од Орбана да укине овај закон и омогући људима да се врате на посао. Независни посланик Акош Хадхази упозорио је да је реч о покушају владе да ојача приватну здравствену заштиту, пошто ће лекарима који напусте државне болнице посао понудити приватне.


Отпуштање здравствених радника дешава се у најтежем епидемиолошком тренутку с којим се Мађарска суочила у ових годину дана. У земљи од десетак милиона становника свакодневно се бележи више од 7.000 новозаражених, а власти мисле да ће у наредном периоду тај број бити двоструко или троструко већи. Досад је умрло 16.000 људи, скоро 3.000 више него у Шведској која није уводила никакве озбиљније мере (две државе имају сличан број становника).


Орбан је често волео да се пореди с неуспешном Шведском док је први талас вируса држао под релативном контролом. У септембру је најављивао да би Пољска, Словачка и Мађарска могле да буду безбедна острва у Европи, да би већ у новембру постало јасно да то није тачно. Земља је стављена у карантин и многе тада донете мере и данас су на снази, да би сада биле додатно пооштрене. Затворено је све осим самопослуга, апотека и бензинских пумпи, као и школе и вртићи, а на снази је и полицијски час ноћу. И деца старија од шест година морају да носе маске на јавном месту.


У односу на локдаун виђен у другим државама ЕУ – Немачкој или Француској, рецимо – већина Мађара не види затварање своје земље као драстично. Прави проблем је, пише коментатор портала Азонали, што "нема адекватне државне подршке за оне који губе приходе, као и хаос у влади који је све видљивији".

bottom of page