top of page

Акције мађарског Wizz Airа пале за 35 одсто

Пре него што су руске трупе ушле на територију Украјине, цена акција мађарске авио-компаније Wizz Air била је 4.549 пенија, а тачно месец дана касније вредност деоница спустила се на 2.718 пенија.


Сектор авио-превоза је у току пандемије пролазио кроз катастрофалан период, јер су путовања авионом готово у потпуности била обустављена. Рат између Русије и Украјине поставио је пред њих нове изазове.


Директан утицај сукоба на летове са западних аеродрома до популарних дестинација – на пример до Мајорке или Барбадоса – тешко је уочити, али авио-компаније као што је Wizz Air бележи пад вредности акција од 35 одсто, чије је седиште у Мађарској, која дели границу са Украјином, и те како осећају последице, пише Captal.com.


Цена акција превозника Wizz Air је у току прошлог месеца забележила значајан пад. Пре него што су руске трупе ушле на територију Украјине, цена акција била је 4.549 пенија, а тачно месец дана касније вредност деоница мађарске компаније спустила се на 2.718 пенија.


Изазов за све авио-компаније, посебно оне које се налаже у нижим категоријама, представља одржавање конкурентних цена и истовремено жонглирање са вишим улазним трошковима.


Финансијски аналитичар у компанији AJ Bell, Дени Хевсон истиче да, и поред тога што су акције компаније Wizz Air изгубиле готово 35 одсто вредности у односу на јануар ове године, највећи губиташ је ипак превозник ЕasyJet.


Инвестициони и тржишни аналитичар у компанији Hargreaves Lansdown, Сузана Стритер наводи да је компанија Wizz Air, због немогућности да повећа број резервација, имала међугодишњи пад од 43 одсто.

bottom of page