top of page

Амбасаде и културни институти подржали ЛГБТ права

Уочи 26. Параде поноса у Будимпешти, 30 амбасада и 12 страних културних института изразило је писмену подршку ЛГБТ популацији, истакавши њихово „право на једнакост и недискриминацију, слободу изражавања и мирног окупљања“.


Отворено писмо које је објављено данас, иницирале су организације цивилног друштва које, како се наводи, раде на томе да сви појединци, без обзира на сексуалну оријентацију или родни идентитет, добију једнак третман и потпуну законску заштиту“.


„Поштовање владавине закона и универзалних људских права темељи су на којима се граде демократске државе“, каже се у писму и подсећа на Међународни закон о људским правима који се „заснива на широкој претпоставци да су сви појединци, без обзира на сексуалну оријентацију или родни идентитет, једнаки и имају иста права и слободе, без дискриминације“.


У писму се такође хвали будимпештанска Парада поноса, која има најдужу историју таквих догађаја у региону. „Прослава различитости важан је начин за промоцију поштовања људских права за све“, наводи се у тексту.


Потписници су истакли да су „забринути недавним развојем догађаја који угрожавају принцип недискриминације на основу сексуалне оријентације или родног идентитета“.


Заједничку изјаву потписале су следеће амбасаде и институти за културу: Аргентина, Аустралија, Аустрија, Белгија, Канада, Чиле, Кипар, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Ирска, Израел, Италија, Летонија, Литванија, Луксембург, Малта, Црна Гора, Холандија, Нови Зеланд, Норвешка, Португал, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Уједињено Краљевство, Сједињене Државе, Генерална делегација Фландрије, Аустријски културни форум Будимпешта, Британски савет, Чешки центар, Естонски институт, Фин Агора, Гетеов институт, Институт Француске, Институт Камес, Институт Сервантес, Италијански институт за културу и Валонско-бриселски институт.


Након неколико година привидне тишине, неколико последњих Парада поноса у Будимпешти праћено је и значајном политичком конотацијом. Овогодишње расправе и контроверзе можда су гласније него икада, након примене такозваног Закона против педофилије, који садржи рестриктивне или, према критичарима, хомофобне делове. Међутим, влада истиче да је једина сврха овог закона заштита деце.


Медији јављају да су тројица мушкараца покушала да провале у један стан у Будимпешти, јер су на балкону угледали заставу дугиних боја. Станари су позвали полицију, а мушкарци су, како се извештава, напустили место догађаја џипом. Случај је, кажу у полицији, под истрагом.


Овогодишња Парада поноса у Будимпешти биће одржана у суботу, 24. јула, а започеће у 15 сати на тргу Мадач, одакле ће се поворка упутити ка првом кварту, преко Трга Калвин и Моста слободе.

bottom of page