top of page

Амбасадор признао кривицу - нема затвора

Адвокат бившег мађарског амбасадора у Перуу, Габора Калете, повукао је жалбу на изречену судску пресуду због дечје порнографије, тако да условна казна затвора на годину дана тиме постаје правоснажна. Келета је признао да је био члан ланца растурача дечје порнографије и да је у власништву имао преко 9.000 снимака.



Као што смо раније писали, Габор Калета, бивши мађарски амбасадор у Перуу и ранији фисоки функционер Министарства спољних послова, осуђен је недавно условно на годину дана и на новчану казну у износу од око 1.500 евра, због поседовања хиљада порнографских фотографија деце. Оваква пресуда изазавала је оштра негодовања у мађарској јавности, али је и поред пресуде која је практично за Калету равна ослобађајућој, бивши амбасадор најпре одлучио да уложи жалбу на одлуку суда.


Током суђења, он је признао да је починио кривично дело које му се ставља на терет, истакавши како је "случај потресао читаву његову породицу и да је због тога смршао 30 килограма", док је његов бранилац Чаба Мештер говорио о Калети као о "дубоко религиозном човеку, који редовно одлази на богослужења".


Пошто је окривљени одустао од жалбе, то значи да даљих поступака у овом предмету неће бити, саопштио је представник Суда у Будимпешти.


Габор Калета био је мађарски амбасадор у Перуу од 2017. године, а тужилаштво је против њега подигло оптужницу у новембру 2019. године, после истраге коју је у тајности спровела перуанска полиција. Међутим, о овоме се и јавности сазнало тек у фебруару ове године, када је портал ИНДЕКС објавио чланак на ову тему. Само неколико месеци касније, главни уредник овог портала је отпуштен због "неслагања са новим власником сајта", блиским владајућем Фидесу, а већи део редакције је дао отказ.


Мате Кочиш, вођа посланичке групе Фидеса, рекао је да је "случај бившег мађарског амбасадора открио колико је судска пресуда проблематична и слаба" и позвао на "пооштравање казненог закона, како би борба против педофилије била ефикаснија, а тиме и систем заштите деце". Он је то изјавио пошто су готово све опозиционе странке протеклих недеља критиковале Фидес да је Калети, и поред доказане кривице за дечју порнографију, издејствовао само условну казну.

bottom of page