top of page

Анкета о одливу мозгова из Србије

Мрежа академске солидарности и ангажованости (МАСА) покренула је испитивање научне заједнице о условима за развој каријере у Србији или иностранству и мотивима за останак у земљи или одлазак из ње.


У оквиру ове студије иницијатори настоје да што шире обавесте академске грађане Србије о анкети, било да су у земљи или ван ње. Надају се, кажу, да ће резултати ове студије помоћи побољшању стратегије за спречавање „одлива мозгова” из земље.

Зато апелују на истраживаче и универзитетске наставнике који раде на институтима и факултетима у иностранству или у Србији да, најкасније до 30. априла попуне упитник на сајту МАСА-е, или на приложеним линковима.


Упитник, намењен научницима и универзитетским наставницима који нису одлазили на научно-истраживачки рад у иностранство или су тамо радили краће од годину дана, налази се на линку:


Упитник за научнике и универзитетске наставнике који привремено или трајно раде у иностранству, као и повратнике из иностранства који су тамо провели више од годину дана, доступан је на следећем линку:



bottom of page