top of page

Антируски билборди стижу и у Мађарску

Антируска пропагандна кампања путем билборда, коју је предузела пољска влада под слоганом „Stop Russia Now”, стиже и у Мађарску, сазнаје дневни лист Непсава од амбасадора Пољске у Мађарској, Себастијана Кециека.


Један од билборда који стижу из Пољске

Пољски амбасадор је о овој кампањи говорио приликом њеног званичног покретања на Тргу Баћањи у Будимпешти, заједно са украјинском амбасадорком Љубовом Непоп.


Током кампање, у наредних неколико дана, у Будимпешти ће бити постављени билборди на аутомобилима, "који ће показати пролазницима да су Украјинци некада живели свој свакодневни живот на исти начин као и други у Европи, али је онда Русија напала Украјину", рекао је Себастијан Кециек.


Аутори билборда су очигледно рачунали на емоције посматрача, па тако, на пример, једна фотографија приказује дете у Берлину како спава са својим медведићем, а друга плишаног меду који лежи на земљи, у рушевинама уништеног стамбеног насеља у Борођанки, са написаним питањем: „Где је плишани меда вашег детета?“


Акцију је покренуо је средином априла пољски премијер Матеуш Моравјецки. Према његовим речима, кампања има за циљ "подизање свести европске јавности о ратним злочинима које је Русија починила у Украјини и апеловање на савест политичара који су расположени да наставе да послују са Русима након завршетка рата".


На крају скупа, амбасадорка Љубов Непоп је изразила захвалност „пољском и мађарском народу", рекавши да њихову солидарност Украјина никада неће заборавити“.


Како је објаснио амбасадор Пољске у Мађарској, кампања ће бити покренута у деветнаест земаља, укључујући Мађарску, Немачку, Аустрију, Француску, Бугарску, Грчку и друге.


Иначе, доскора поуздани политички савез између Фидеса и пољске владајуће партије Право и правда (ПиС), озбиљно је нарушен руско-украјинским ратом. Недавно је најмоћнији пољски политичар Јарослав Качињски чак рекао да, "ако Виктор Орбан не може да види шта се догодило у Бучи, мора да му се саветује да посети очног лекара“.

bottom of page