top of page

Аустријски министар хвали Мађарску и Србију због заштите граница

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер захвалио је Мађарској на заштити спољне границе ЕУ и похвалио српске пограничне власти након покушаја веће групе миграната да пређу српско-мађарску границу на Келебији.

Карл Нехамер је рекао да су мађарске власти деловале брзо и доследно:

"Били смо благовремено информисани и у тесној комуникацији с мађарским колегама. Мађарске и српске власти доследно штите границу и спречавају тиме даље пропуштање ка централној Европи", истакао је Нехамер, наведено је у саопштењу након телефонског разговора са мађарским колегом.


Навео је да циљ мора бити да се зауставе илегални мигранти на спољној граници ЕУ и створи већа безбедност у земљама порекла, како ти људи не био кретали на опасно путовање.


"Јасна борба против илегалне миграције и заштита границе за нас су приоритети и због тога непрестано упућујемо аустријске полицајце који су посебно ангажовани у борби против кријумчарења људи на граници Северне Македоније и Грчке", објаснио је Нехамер.


Упозорио је да је неопходна даља обазривост због напете ситуације у Грчкој.

"Пратимо детаљно ситуацију у Грчкој. Важно је да не сме бити никаквог транспорта са острва на копно", поручио је Нехамер.


Група од 300-400 миграната дошла је јуче до прелаза Келебија тражећи од мађарске полиције да их пусти на територију ЕУ, због чега је прелаз био затворен. Они су рано јутрос пребачени са Келебије у прихватне центре у Србији.

bottom of page