top of page

Афера "Пегаз" за владу "лажна вест"

Мађарски политички врх се ових дана углавном не оглашава поводом међународне афере Пегаз, а детаљнијих информација на ту тему нема ни у провладиним медијима. Кратке изјаве о том случају дали су само владин портпарол Золтан Ковач и министарка правде Јудит Варга.


Јудит Варга

Золтан Ковач, владин представник за медије, изјавио је поводом оптужби да су државни органи шпијунирали поједине новинаре и политичке противнике уз помоћ нове израелске технологије, да је реч о "непотврђеним информацијама и лажним вестима које лансира левичарски настројени лист Гардијан“.


Ковач каже да је "на основу протокола надзора јасно да Орбанова администрација није вршила никакав илегални надзор у Мађарској од преузимања власти 2010. године". При том је поновио изјаву министраке правде Јудит Варга да „државе морају да имају неопходна средства за борбу против многобројнх претњи са којима се данас суочавају“. То, како је рекао, укључује заштиту Мађарске од „страних тајних служби и њихових агената или акција којима је циљ подривање уставног поретка“. Он тврди да су оптужбе усмерене против Мађарске и владе премијера Орбана и додаје да "медији који то протурају само трче за стадом. “


Шон Вокер, новинар Гардијана, одговарајући на ове наводе, на Твитеру је појаснио је да је француска непрофитна организација "Забрањене приче" та која води истрагу, заједно са "неким од најбољих европских истраживачких новинара". У вези са тврдњом о недостатку доказа, Вокер тврди да „постоји форензичка анализа коју је наручила организација "Амнести интернешенел" и коју је рецензирао институ "Ситизен лаб". Он додаје да у овом случају постоји само "порицање илегалног надзора, али не и порицање да се надзор догодио".


Одговарајући на питање да ли је мађарска влада купила шпијунски софтвер "Пегаз", министарка правде Јудит Варга рекла је да су то техничка питања која нису у њеној надлежности: „Одговорна сам за законитост“, објаснила је.


Упитана да ли је дала дозволу за спровођење надзора над циљаним особама, Варга је рекла да треба истражити сваку врсту сумње о прикупљању информација: "Ово је одговорност Министарства унутрашњих послова, док Министарство правде проверава да ли су испуњени законски услови таквих истрага", изјавила је Варга.

bottom of page