top of page

Афера "Пегаз" и даље под велом тајне

Упркос инсистирању опозиционих политичара и сталним покушајима независних извештача да створе јаснију слику о актуелном скандалу "Пегаз", влада и даље нема коментара на ову тему. За разлику од неких других земаља ЕУ, попут Француске и Немачке, у којима је одмах покренута истрага о шпијунској афери међународних размера, мађарска влада одбија да разматра и јавно коментарише ово питање.


Шандор Пинтер, министар унутрашњих послова

Поједини независни медији, ипак, долазе до нових открића, као што је додавање још једне особе на списак оних које је мађарска влада наводно пратила путем шпијунског софтвера. Истраживачки портал Директ36 открио је да је влада наводно шпијунирала новинара који је извештавао о корупцији у Мађарској, и то од априла до новембра 2019. године. Како је објављено, техничка анализа телефона Бригит Чикас открила је трагове шпијунског софтвера. Док је била на мерама, како преноси Телек, она је пратила поступке Европске канцеларије за борбу против превара (ОЛАФ) према Мађарској, у вези са механизмима финансирања.


Према бившем председнику Јобика, Габору Вони, "Пегаз" је само врх леденог брега. Вона је у интервјуу за "168" рекао да верује да Орбанова администрација користи много јачи и напреднији софтвер за надзор: "Технолошки развој је толико брз да, ако се открије постојање уређаја, то значи да је тај уређај вероватно застарео. Чак је и сада вероватније да говоримо о прошлости, а не о садашњости", каже он.


Либерални политичар и бивши члан парламента Јожеф Гуљаш, каже да постоје јасне разлике између међународних и мађарских одговора на оваква питања. Француска је покренула истрагу у чијем средишту су француски званичници, док је, подсећа он, Немачка започела унутрашњу истрагу након што је откривено да америчка Агенција за националну безбедност прикупља податке о Ангели Меркел. Мађарска, коју су многи званичници ЕУ осудили због наводног шпијунирања сопствених грађана, није одмах покренула такве истраге, констатује Гуљааш.


Опозициони чланови Одбора за националну безбедност и спровођење закона Тамаш Харангозо, Агнеш Вадаи и Ласло Лукач, изразили су намеру да испитају генералног директора Мађарског центра за борбу против тероризма (ТЕК) и министра унутрашњих послова Шандора Пинтера. Као и други представници опозиције, они траже јасан одговор на питање да ли је влада користила спорни софтвер.


Чланови споменутог одбора из редова Фидеса, већ су бојкотовали састанак који би обавезивао министра Пинтера да говори о том питању. Сам министар је новинарима, овим поводом, изјавио да је вољан да о том питању разговара само са Одбором за националну безбедност. Он је такође упозорио новинаре да ће, говоре ли о скандалу, начинити правни прекршај, јер ће износити у јавност државне тајне.

bottom of page