top of page

Балаж Орбан: Тражићемо преиспитивање санкција Русији

Мађарска планира да пред челницима Европске уније покрене питање преиспитивања санкција Русији због сукоба са Украјином, изјавио је Балаж Орбан, политички диреткор у кабинету мађарског премијера.



"Санкције су на снази на ограничен период и не продужавају се аутоматски. Оне су већ важе око десет месеци, тако да је крајње време да се у Бриселу разговара о томе које санкције имају смисла, а које не. Свима је јасно да одржавањем санкција једноставно пуцамо сами себи у ногу", рекао је Балаж Орбан у интервјуу за Индекс.


Он је истакао рекао да Мађарска "не подржава никакве санкције", а пристала је да не блокира одређене санкције зарад европског јединства.


"Међутим, када су витални интереси Мађарске у питању или се боримо за изузеће или опструирамо доношење санкција. То је до сада био став Мађарске", објаснио је Балаж Орбан.


Јуче је, да подсетимо, премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да је његова земља "на страни Мађара у руско-украјинском рату": "Наш одговор на питање да ли смо на доброј или лошој страни историје јесте да смо на мађарској страни историје. Подржавамо и помажемо Украјину, у нашем је интересу да Украјина буде суверена и у нашем је интересу да Русија не представља безбедносну претњу Европи, али није у нашем интересу да одустанемо од свих наших економских односа са Русијом", изјавио је премијер за будимпештански дневник "Мађар немзет".

bottom of page