top of page

Барна: Геополитичке грешке ЕУ

Одуговлачење процеса интеграције Србије у ЕУ је стратешка и геополитичка грешка, изјавио је данас Барна Жигмонд, посланик владајуће мађарске партије Фидес, на маргинама летњег заседања Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру.



"У интересу Европе је да што више земаља приступи Европској унији. Поклањати пуну пажњу Украјини и Молдавији, а игнорисати Грузију и Босну и Херцеговину, једнако је издаји. Ускраћивање статуса кандидата Босни и Херцеговини је стратешка и геополитичка грешка, као и одуговлачење процеса интеграције Србије", навео је Жигмонд, преноси МТИ.

Мађарска ће, поред кандидатуре Украјине и Молдавије за чланство у ЕУ, подржати и кандидатуру Грузије и Босне и Херцеговине, навео је у Стразбуру Лоринц Нача, посланик мађарске Хришћанско-демократске народне странке (КДНП), наводи мађарска агенција.

"Интеграција Грузије и Босне и Херцеговине не сме се разматрати одвојено од интеграције Украјине и Молдавије", изјавио је Нача.

Он је истакао да "би било добро да ЕУ у кризној ситуацији искористи прилику и додели статус кандидата земљама које су много радиле на постизању тог циља протеклих година" и додао да Мађарска одбацује било какве мере Европске комисије (ЕК) које могу да створе поделу између тих земаља, наводи мађарска агенција.

Раније овог месеца Европска комисија је предложила да кандидатуру за чланство у ЕУ добију Украјина и Молдавија, а очекује се да ће то бити потврђено на самиту који почиње у четвртак, наводи МТИ.

bottom of page