top of page

Барселона: Изложба Музеја Никле Тесле

Највећа изложба коју је Музеј Николе Тесле организовао још од свог оснивања 1952. године отворена је у Барселони у Музеју „Cosmo Caixa”.


Поставка је изложена на око 1.000 квадратних метара, а међу експонатима се налазе и Теслин вентилатор, модел индукционог мотора са ротором у облику јајета, макета његове лабораторије у Kолорадо Спрингсу, али и реплика посмртне маскe великог научника коју музеј ретко излаже.


Отварање изложбе у четвртак изазвало је изузетно велико интересовање публике и медија. Сваки кутак у изложбеном простору брижљиво је осмишљен и оживљен необичном и креативном сценографијом коју допуњавају многобројни предмети који публици приближавају живот и рад генијалног српског проналазача Николе Тесле.


– Ова изложба представља круну једне међународне сарадње. Задовољство ми је што су Никола Тесла и благо Србије представљени на један достојанствен, а ипак савремен начин. Ово је један од најчувенијих музеја у свету у погледу представљања науке и технике и поносна сам што сам имала прилику да сарађујем са њима. Музеј Николе Тесле већ неколико година организује врло успешне и посећене изложбе широм света али је ова поставка представља нешто посебно – рекла је Ивона Јевтић, директорка Музеја Николе Тесле.


Међу земљама у којима је музеј имао многобројне изложбе су Кина, Русија, Белорусија, Аустралија, САД, Француска, Шпанија, Италија, Грчка, Кипар, Јапан, Аргентина, Парагвај...


На изложби у Барселони су приказани радни модели индукционог мотора са ротором у облику диска, чувени Теслини трансформатори (електронски и варничар), модели Теслиног система четири кола у резонанци и теледиригованог брода са даљинским управљачем... Од макета су изложене неке од најрепрезентативнијих интересантнијих попут макете Адамсове централе на Нијагари и макете авиона са вертикалним полетањем и слетањем.


Приказани су и многобројни документи из Теслине личне архиве али и оно што је публици врло интересантно – реплике неких Теслиних личних ствари, попут шешира, рукавица, одела, ципела, кравата...


Ова изложба је резултат једне предане и дугогодишње сарадње а циљ јој је био да се на достојан начин представи великан науке који је осветлио цео свет. Изложба ће бити отворена до 13. фебруара 2022.

bottom of page