top of page

Без договора о функцијама у парламенту

Парламентарне странке нису успеле да се договоре око челних позиција у Мађарском парламенту, тако да је тај задатак препуштен председнику овог законодавног тела.



Владајућа коалиција Фидеса и Хришћанске демократске народне партије (КДНП) остаје при свом предлогу да опозиција именује једну трећину функционера у парламенту, упркос чињеници да је број опозиционих посланика опао у односу на четири године раније, изјавио је у лидер посланичке групе Фидеса Мате Кочиш на конференцији за новинаре.


Он је истакао да је тај предлог правичан и пропорционалан посланичким мандатима, али је додао да „левичарске странке никада нису желеле споразум“. Опозиција је, како је рекао, затражила измену предлога, иако је прихватила веома сличан договор пре четири године.


Кочиш сматра да је неприхватљиво да посланици јединственог опозиционог савеза сада тврде да представљају шест одвојених партија. Он је оптужио опозицију да планира да „окриви председника парламента Ласла Ковера што није добила довољно позиција, иако ће их добити“. Фидес, како је рекао, позива опозицију да попуни све функције на које има право и да испуни вољу својих бирача и представља их, а не да се удаљава од посла у парламенту“.


Након састанка, лидер крајње деснице Наша домовина Ласло Тороцкаи, рекао је да је одсуство опозиционих лидера „циркус који се прави посебно за медије“ јер су, како је приметио, ти лидери рекли да ће своје предлоге послати влади. Ова странка предлаже заменицу свог лидера Дору Дуро за потпредседника парламента и тражи вођење два одбора: за националну безбедност и развој инвестиција, рекао је Тороцкаи.


Након разговора, опозициони ДК, Јобик, ЛМП, Моментум, Дијалог и социјалисти су у заједничком саопштењу навели да је Фидес јасно ставио до знања да наставља да одбија метод расподеле руководећих функција који је постојао на основу 30-годишње праксе и који подразумева утицај броја посланичких група.


Опозиционе странке сматрају неприхватљивим "то што Фидес жели да грубом силом да поништи жељу бирача и додели екстремистима Наше домовине руководеће позиције које далеко превазилазе њихово присуство у парламенту, на штету демократских опозиционих партија“, наводи се у саопштењу.


„Ово је неподношљиво занемаривање 1,9 милиона бирача који су подржали уједињену опозицију“, додаје се у објави.

bottom of page