top of page

Без министарског састанка у Будимпешти?

Чешка и Пољска одлучиле су да бојкотују састанак министара одрбане Вишеградске групе због ставова мађарског премијера Виктора Орбана око Русије. Најпре се на бојкот одлучила министарке одбране Чешке Јане Чернохове, а након ње и пољски министар Маријуш Блашчак, и то због Орбанове попустљивости према Русији. Састанак министара заказан је за среду и четвртак у Будимпешти.


"Нећу ићи на састанак министара одбране В4 у Будимпешту. Увек сам подржавала В4 и јако ми је жао што је сада за мађарске политичаре важнија руска нафта него украјинска крв", саопштила је прошле седмице Чернохова.


Чешка министарка је подсетила да су у Мађарској ове седмице парламентарни избори и да од-бија да учествује у предизборној кампањи Орбана и његове странке.


На синоћњој седници пољског Савета за националну безбедност се бојкоту састанка министара одрбане у Будимпешти придружио и пољски министар одбране Маријуш Блашчак.


"Министар је на Савету за националну безбедност потврдио да неће ићи. И јако је добро што неће. Мађарска мора да буде кажњена за свој став који је проруски. Kада у Украјини гину људи, Мариупољ толико бомбардују, на друге градове бацају касетне бомбе а премијер Орбан говори да то не види - он је једноставно срамота европске политике и требало би да буде из ње искључен", казао је приватној пољској телевизији Полсат Kшиштоф Гавковски из опозиционе странке Левица.


Због наводних "пропутиновских ставова" Орбана који је био важан савезник владајуће пољске странке Право и Правда, замрзнути су и контакти пољске владе с Будимпештом, а последњи састанак је био у Лондону 8. марта током разговора Вишеградске групе са властима Велике Британије, јавља на основну незванчиних извора у влади премијера Матеуша Моравјецког лист "Газета виборча".


"По нашем мишљењу Орбан води игру не само због избора а његов однос према Москви неће се променити ни ако победи. Зато нема повратка савезу са Будимпештом", казао је пољском листу неименовани извор у влади.


Мађарски премијер приредио је изненађење Варшави када је позвао пољску ултракатоличку организацију "Ордо Иурис" да пошаље посматраче на предстојеће изборе, како би контролисали да ли избори протичу поштено и демократски, док је посматрачку мисију коју шаље ОЕБС, коме иначе тренутно председава Пољска, оптужио за пристрасност.

bottom of page