top of page

Без реципроцитета на мађарској граници

Мађарска за сада неће следити Србију у отварању својих граница. Пошто је кроз билатералне споразуме обезбедила припадницима своје мањине у пограничном појасу суседних земаља несметан прелазак границе и боравак у Мађарској, нема назнака да ће Будимпешта ускоро то исто омогућити и осталим грађанима. Они који уђу у Србију, не могу да се врате у Мађарску без претходног тестирања, односно боравка у карантину.



Улазак у Мађарску из Аустрије дозвољен je само уз поседовање документа који показује негативне резултате теста на корона вирус, не старијег од четири дана, каже се у владиној уредби објављеној у четвртак. Али, уколико симптоми ковида-19 постану видљиви у року од 14 дана од дана уласка, кућни карантин ће бити обавезан и власти морају бити о томе обавештене телефоном.


Ово правило се примењује не само на држављане Мађарске, већ на све особе са сталним пребивалиштем у Мађарској, које су држављани неке од земаља из Европског економског простора, каже се у уредби владе, која се не примењује када је реч о возачима теретних возила.


Међутим, према сазнањима "Гласа Пеште", и за улазак у Мађарску из Србије мађарске власти такође траже резултате тестирања на корона вирус. То практично значи да је слободан прелазак границе могућ само из правца Мађарске, док је у супротном смеру то немогуће учинити без давања мађарским граничарима на увид потврде о негативном резултату теста. За сада нема назнака о томе када би и мађарска страна могла да дозволи слободан улазак своју територију, без карантина, односно теста, ли се процењује да се то неће догодити у наредних десетак дана.


Мађарске власти су код српске стране недавно издејствовале споразум да становништво у пограничном подручју, где у највећем броју живе Мађари, може због посла или обраде земље, несметано да прлази границу. Ту чињеницу многи виде као разлог што се Мађарској не жури, када је реч о отварању границе за остале путнике. Према садашњој пракси, особа која је стално настањена у Мађарској, а пређе на српску територију, при повратку мора да покаже негативан тест на корона вирус или да проведе две недеље у карантину.


У донекле повољнијем положају су само грађани Словачке. Мађарска влада одлучила је да од петка укине карантинска правила за словачке држављане који путују у Мађарску и остају не дуже од 24 сата, што ће највише погодововати такође припадницима мађарске мањине, којих на југу словачке има око 400.000. Мера је одговор на одлуку словачке владе да дозволи својим грађанима да путују у суседну земљу, а да при повратку не траже улазак у карантин, изјавио је Петер Сијарто на својој Фејсбук страници. Та мера, која се примењује од данас, помоћи ће поновном спајању породица и заједница које живе у пограничном региону, рекао је Сијарто.


С обзиром на билатералне економске односе, путницима је већ било дозвољено да пређу границу због посла, напоменуо је Сијарто. Словачка је, попут Мађарске, ефикасна у сузбијању епидемије и задржала је низак број инфекција, рекао је он.


bottom of page