top of page

Београд: Жестоки сукоби на улицама

Улице Београда су и синоћ биле попришта сукоба полиције и демонстраната, незадовољних одлукама власти у вези са епидемијом вируса корона. Протести грађана почели су јуче, после саопштења председника Александра Вучића да ће завести полицијски час, а настављени данас у центру српске престонице, бруталним сценама насиља. Слике батинања обишле су свет.



23:55 Све је мање људи на улицама, а нереди у центру Београда су за сада завршени, после великих сукоба који су почели провокацијама од стране демонстраната, а настављени изузетном бруталношћу полиције, јавља Б92.

23:45 Група протестаната блокирала је Ресавску улицу у којој су запаљени и контејнери. Полиција се упутила у том правцу.

23:40 У центар града стигла су возила Градске чистоће и Водовода и тај део града чисти се након вечерашњих демонстрација. Жандармерија и даље обезбеђује део око Председништва Србије.

23:25 Демонстранти су се разишли из Булевара краља Александра код Ресавске и осталих околних улица. Нема више ни кордона жандармерије.

22:59 Након инцидената, демонстранти су се повукли због сузавца који је на њих бацила полиција.

22:48 У Булевару краља Александра демонстранти су се примакли полицији, бацајући ка кордону каменице. Жандармерија је одговорила батинањем готово свих који су јој се нашли на путу и сузавцем, који је бацан са оклопних возила на демонстранте. Бачена је велика количина сузавца, па су и припадници Жандармерије без потребних маски морали да се повуку.

22:34 На улицама се виде и кола Хитне помоћи. Демонстранти су поново кренули ка Народној Скупштини, али су се након сузавца повукли. Демонстранти су на снаге безбедности бацали каменице и сузавац.

22:25 Хаос у Булевару краља Александра где је бачено много пиротехнике, а потом и сузавца. Демонстранти су се разбежали у правцу Цркве светог Марка и Ташмајданског парка.

22:14 Велики број људи налази се у Булевару краља Александра где је дошло и до сукоба демонстраната.

22:08 Демонстранти су на полицју бацали бакље, па је због нереда сузавац бачен код Народног позоришта. Жандармерија ојачава кордоне у Таковској улици код Народне скупштине.

22:00 Два кордона полиције обезбеђују Теразије, а сузавац је сада и у Kнез Михајловој.

21:50 Kод ТЦ Стакленац, на путу ка Дому омладине бачен је сузавац, преноси репортер Б92.

21:25 Након провокација демонстраната код Дома омладине, припадници полиције бацили су сузавац, као и на Теразијама.

21:00 Оклопна возила и жандармерија крећу се ка згради Председништва Србије. Жандармерија је мирно прошла поред протестаната у улици Kраља Милана и за то добила аплауз.

20:55 Велики број припадника полиције и жандармерије налази се и код Лондона.

20:50 Највећи број демонстраната тренутно је на раскрсници Ресавске и Булевара краља Александра. Присутна је и коњица.

20:40 Kордон полиције налази се и на углу Булевара краља Александра и улице Kнеза Милоша, јер се велики број присутних након сузавца упутио на Цркви светог Марка.

20:31 Демонстранти су пробили су ограду око Скупштине и покушали да уђу у хол парламента, али их је полиција отерала сузавцем.


Kако наводе медији, међу окупљенима су опозициони лидери Вук Јеремић, Јанко Веселиновић, Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, самостални посланик Срђан Ного, као и председник Демократске странке Зоран Лутовац.


Претходно је дошло до инцидента када је нападнут Сергеј Трифуновић који је задобио повреде главе. Након тога медији су навели да је нападнут и Драган Ђилас, али је он то демантовао.

bottom of page