top of page

Бесплатно паркирање - ударац за опозицију

Влада Мађарске је, на иницијативу премијера Виктора Орбана, од јуче омогућила бесплатно паркирање аутомобила за све грађане, чиме је испуњен захтев многих који нису желели да користе јавни превоз током пандемије корона вируса. Међутим, одлука је покренула полемику, пошто се општински челници, по правилу из редова опозиције, плаше губитка важних прихода у овим тешким временима.

Орбан је одлуку о бесплатном паркирању објаснио речима: „Будући да је држање прописаног растојања међу грађанима немогуће или је могуће у врло ограниченом степену у препуним возилима јавног превоза, важно је обезбедити да они који су у могућности, користе сопствене аутомобиле“, рекао је за МТИ. О бесплатном паркирању у главном граду повела се расправа одмах након избијања корона вируса. Од средине марта влада је позивала градоначелника Будимпеште Гергеља је Карачоња да следи пример Беча и омогући бесплатно паркирање, како би се растеретио јавни превоз. Међутим, опозициони градоначелници, међу којима је и Карачоњ, успротивили су се оваквој идеји.


У међувремену, руководство Будимпеште контактирало је тржне центре како би обезбедило да њихова паркиралишта буду бесплатна, што је и спроведено у дело, па је тиме обезбеђено око 5000 места за аутомобиле. Поред тога, здравствени радници имају могућност бесплатног паркирања у граду. Штавише, ни начелници две градске општине, који припадају Фидесу, нису се сложили са Орбановим предлогом. Они су раније писали влади да увођење бесплатног паркирања штети интересима локалног становништва и повећава саобраћај у окрузима, дајући до знања да да они из тих разлога не подржавају ову идеју.


Да ће бесплатни паркинг мотивисати многе грађане да изађу из својих домова у време препоручене изолације, потврдила је начелница надлежне националне медицинске службе која брине о епидемији, Цецилија Милер. Она је данас упозорила грађане да увођење бесплатног паркинга не значи ублажавање мера одбране од короне, већ је циљ да подстакне људе да мање користе јавни превоз.

bottom of page