top of page

Блед: Орбан поновио став о Србији и ЕУ

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас на Бледском стратешком форуму (БСФ) да је Србија потребнија Европској унији, него ЕУ Србији и да ЕУ не може да разговара о својој сигурности и европском идентитету без Србије чије је чланство у савезу геополитички интерес.



"Србија је кључна. Без Србије као чланице ЕУ не може се разговарати о сигурности или целокупном европском идентитету. Више нама треба чланство Србије у ЕУ него што то треба Србији", рекао је Орбан на панелу о будућности Европе. Бледском стратешком форуму, на панелу на тему будућности Европе.


Председник Европског савета Шарл Мишел на панелу је казао да је ЕУ свесна да мора бити видљивија у Србији. Отварајући дводневни форум, Мишел је рекао да ЕУ није потребан "још један Авганистан" да би се схавтило да мора да тежи већој аутономији и капацитету за деловање. Додао је да стратешка аутономија ЕУ захтева рад на економској снази, суседству и способностима на плану безбедности.


"Европска будућност о којој желим да говоримо је наш пројекат вредности, слободе, проспетитета и утицаја. Наше велико јединствено тржиште нас чини највећим у трговини у свету а заузврат и великим извозником стандарда. Стандарди које смо најуспешније учврстили у нашем суседству су демократија, основне вредности и владавина права", рекао је Мишел.


Словеначки министар спољних послова Анже Логар рекао је да је због изазова с којим је била суочена у последњих 15 година, ЕУ почела да се понаша као унија за решавање проблема уместо заједнице која је усвојила стратешки приступ.


"Зато је словеначко председавање на врх листе приотитета поставило отпорност, стратешку аутономију и Kонференцију о будућности Европе. Потребна нам је визија о томе где желимо да видимо ЕУ у будућности", додао је Логар.


Према његовим речима, императив је да се идентификују стратешки одговори на изазове са којима се суочавају како грађани свакодневно тако и на оне који би могли да буду пред Европом као континентом.


Премијер Словеније Јанез Јанша рекао је да је "централно питање садшњег времена како разумети и применити вредности и механизме тражења консензуса, узајамног поштовања, супсидијарности и солидарности, заједничко добро које укључује добро сваког народа који учествује".

bottom of page