top of page

Божићне свечаности широм Србије

Уз присуство више хиљада верника, јуче је испред Храма Светог Саве у Београду уприличено традиционално ломљење чеснице, тешке око 250 килограма и подељене у 7.000 делова, у којима су се налазила 33 златника.



У ломљењу и подели чеснице, поред представника Удружења пекара Србије, учествовала је и министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић. Она је свима пожелела срећан Божић и да оволико среће и осмеха буде сваког дана, као и да ово буде година породице и увећања наталитета.


Када су у питању сународници на Косову и Метохији, напоменула је да се налазе на великим искушењима и препрекама. „Они успевају да свему томе одолевају, али им је неопходна наша велика подршка, што ћемо и надаље чинити, јер су нам заиста на срцу”, рекла је министарка за Танјуг и посебне речи подршке послала Стефану и Милошу, који су рањени у Готовуши код Штрпца након што је на њих пуцано док су носили бадњак.


Председник Удружења пекара Србије Зоран Пралица нагласио је да ова акција практично није прекидана ни током епидемије вируса корона, када су путем медија у те две године такође подељена по 33 златника. „Наставили смо ову лепу традицију, а за малишане смо, поред осталог, припремили и 2.000 пакетића и 1.000 балона”, рекао је представник српских пекара.


Пре ломљења чеснице, коју је направила пекара „АС браћа Станковић”, у Храму Светог Саве божићну литургију служио је владика Стефан, заједно с београдским свештеницима, такође у присуству великог броја верника.


Божићној литургији претходило је поноћно богослужење које је служио патријарх српски Порфирије у Храму Светог Саве, где је поручио да је мир ултимативна вредност и да треба посебно да се молимо за мир на КиМ, као и да зло које се догодило у Штрпцу, напад на двојицу српских младића, не помути радост Божића.


Божићну литургију у манастиру Грачаница служио је епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством епархије. Владика Теодосије је у току службе прочитао божићну посланицу српског патријарха Порфирија, у којој се између осталог указује на стање људских права као и безбедности косовских Срба, пренео је радио КиМ.


Литургији су присуствовали председница општине Грачаница Љиљана Шубарић, амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер и шеф мисије ОЕБС-а Мајкл Давенпорт, а након службе верници су се причестили.


Министар за бригу о селу и председник Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије „Солидарност и правда” Милан Кркобабић упутио је јуче православним верницима, монаштву, свештенству и патријарху српском Порфирију честитку с најискренијим порукама поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића. „Желим вам мир, добро здравље и свеопшти бољитак! Нека Божић, празник рађања, љубави, толеранције, наде и помирења у домове верника донесе слогу, међусобно поштовање и напредак, посебно вредним домаћинима и у најудаљенијим селима Србије”, наводи се у честици, коју је пренела прес-служба ресорног министарства. Кркобабић у поруци изражава жељу да „међугенерацијска солидарност остане наш вечити императив”.


Истиче да је висок степен социјалне одговорности неопходан чин свакодневног односа према свим добронамерним људима, нарочито према онима с посебним потребама, особама с инвалидитетом и свим социјално угроженим групама. „Управо је дан Христовог рођења права прилика за испољавање људске солидарности: младих са старијима, богатих са сиромашнима, моћних с немоћнима, али и нама насушно потребна, солидарност оних из градова са онима из села. Само уз пуно узајамно поштовање и разумевање моћи ћемо заједно да савладамо и највећа искушења”, поручио је Кркобабић.


Најрадоснији хришћански празник 7. јануара, поред Српске православне цркве, прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који поштују јулијански календар. Заједно с Васкрсом, Божић представља један од највећих хришћанских празника и празнује се као успомена на дан рођења Господа Исуса Христа, сина Божјег.

bottom of page