top of page

Бојазан СЕ за демократију у Мађарској

У писму мађарском премијеру Виктору Орбану, генерални секретар Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић упозорила је да „мере које државе чланице предузимају у тренутним изузетним околностима пандемије морају бити у складу са националним уставима и међународним стандардима и поштовати суштину демократских принципа“. Она изражава бојазан да "потези мађарске владе можда неће испунити те критеријуме".

Због пандемије, државе чланице Савета Европе (СЕ) предузимају драстичне мере како би заштитиле своје грађане, укључујући ограничавање бројних људских права и слобода (карантин и полицијски час). Према мишљењу генералног секретара СЕ, мере које уводе државе чланице морају поштовати демократске принципе, и поред тога што правни системи тих држава омогућју таква ограничења. Пејчиновић Бурић је у свом писму нагласила да мере које државе чланице предузимају у „постојећим изузетним околностима пандемије морају бити у складу са националним уставима и међународним стандардима и поштовати саму суштину демократских принципа". Према њој, неограничено и неконтролисано ванредно стање не може гарантовати поштовање основних принципа демократије, а хитне мере којима се ограничавају основна људска права често нису сразмерне претњи којој би требало да се супротставе“. Она упозорава упозоравајући да неки потези мађарског премијера не испуњавају ове стандарде.

Марија Пејчиновић Бурић је такође скренула пажњу на значај демократске расправе у националним парламентима, као и на улогу медија и право приступа званичним информацијама и документима, који су битни за демократију. Генерална секретарка је такође понудила помоћ Савета Европе, њиховом експертизом, и позвала мађарске власти да "искористе ову прилику".


Протеклих дана, сличне критике на рачун најновијих потеза Орбанове владе изнела су и друга европска тела, а пре свих Европска комисија и ОЕБС. У међувремену, влада у Будимпешти тврди да мађарска опозиција „шири лажи“ у иностранству о владином предлогу закона у вези са епидемијом.

bottom of page