top of page

Брисел тражи већу слободу медија на истоку ЕУ

Потпредседница Европске комисије Вера Јурова указала је на недавне "забрињавајуће догађаје" за слободу и независност медија у Мађарској, Пољској и Словенији, за време расправе у Европском парламенту.


Вера Јурова, која је и чешка комесарка задужена за вредности и траспарентност, рекла је да Kомисија прати ситуацију и да неће оклевати да делује у случају непоштовања прописа ЕУ од стране парламената или одлука влада.


Она је подсетила колико су за демократију значајни независни медији који раде без политичлких притисака.


"Нажалост последњи месеци обележени су новим забрињавајућим развојем догађаја", проценила је она и навела укидање независног радија Kлубрадио у Мађарској из "разлога који изазивају забринутост". Она је такође поменула план за увођење пореза на оглашавање у Пољској, што су независни медији осудили као претњу за њихов опстанак.


"Тај предлог се управо разматра и надамо се да ће се узети у обзир изражена забринутост", рекла јео она и осудила прекинуте покушаје у Словенији да се укине финансирање и независност националне новинске агенције СТА као и "честе вербалне нападе на новинаре" у тој земљи.


Вера Јурова је подсетила да је у извештај о стању правне државе у свакој од 27 земаља чланица, који укључује поглавље о плурализму медија, већ указано на "проблеме". Следећи извештај се очекује у јулу.


Она је такође рекла да је Мађарска подвргнута процеури по члану седам повеље покренуте због ризика од "озбиљних кршења" вредности ЕУ, и изразила наду да ће ускоро моћи о том питању да разговара на састанку са министрима спољних послова ЕУ: "Треба да напредујемо", рекла је она мада је та процедура која може да доведе до одузимања права гласа за земљу чланицу Уније, у пракси непримењива зато што захтева да је једногласно донесу све земље чланице.


Јурова је ипак признала да Kомисија има "ограничена" овлашћења по питању медија и изразила жељу да се прошире и ојачају "алатке" које су јој на располагању. За време расправе европосланица Гвендолин Делбос Kорфилд, известилац за ситуацију у Мађарској, осудила је куповину медијских кућа од стране фирми везаних за владу премијера Виктора Орбана.


У саопштењу је представница невладине организације Либертис (Либертиес) оценила да је ЕУ направила велику грешку што је жмурила на Орбанове нападе на демократију у његовој земљи. "Проблем се погоршао и охрабрио ауторитарне вође других земаља да следе његов пут као што су Пољска и Словенија", рекла је она.

bottom of page