top of page

"Брисел угрозио енергетску безбедност ЕУ"

Одлуке Брисела до сада нису донеле ништа ништа осим штете енергетској безбедности Европе, док су мере мађарске владе обезбедиле наставак снабдевања земље, изјавио је у Прагу Петер Сијарто, министар спољних послова Мађарске.



Сијарто је, након састанка министара енергетике ЕУ у Чешкој, изразио задовољство што „нису донете никакве конкретне одлуке” о увођењу ограничења цена гаса, извештава агенција МТИ, позивајући се на саопштење Министарства спољних послова.


Мађарска неће подржати ниједан предлог за увођење таквих мера, јер би то представљало озбиљан ризик за снабдевање континента енергентима и довело до вртоглавог раста цена енергије, рекао је он.


Сијарто је навео да Мађарска подржава диверсификацију у виду коришћења додатних ресурса, као што је већи увоз гаса из Азербејџана и повећање капацитета Трансјадранског гасовода, додајући да је „право решење” за енергетску кризу у развоју инфраструктуре, укључујући изградњу више цевовода и терминала за течни природни гас. Мађарска се залаже да одлуке у вези с енергијом остану у националној надлежности, што омогућава државама чланицама аутономију да одлучују да ли ће се придружити обавезној куповини енергије на нивоу заједнице, рекао је он.


"Снабдевање Мађарске природним гасом је осигурано, а њена складишта гаса су попуњена 48,2 одсто у односу на европски просек од 26,9 посто. Влада ће посветити повећану пажњу несметаном „физичком и легитимном раду” гасовода Турски ток који обезбеђује стабилан проток гаса између истока и запада", најавио је Сијарто, оцењујући да свет проживљава „своју прву глобалну енергетску кризу у историји” и позвао је на изналажење дугорочног решења.

bottom of page