top of page

Брнабићева најавила могућност увођења полицијског часа

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић апеловала је данас на грађане да слушају препоруке државе и стручњака за смањење ширења коронавируса јер ће у супротном бити уведене драстичније мере, међу којима су и потпуна забрана слободе кретања и полицијски час.



Како је објављено на сајту Влае Србије, Брнабићева је у изјави за Телевизију Прва истакла да је данас у главном граду видела велике гужве у саобраћају и на улицама, оценивши да грађани нису довољно озбиљно схватили и слушали препоруке председника државе, премијера и стручњака.


Она је навела да ће, ако се таква ситуација настави, у наредна два дана морати да буду предузете драстичније мере, а то је и додатно ангажовање припадника МУП-а и Војске Србије.


Премијерка је упутила молбу грађанима да буду самодисциплиновани, а посебно старији суграђани, нагласивши да морамо да се трудимо да контролишемо ситуацију како би број заражених био сведен на минимум, односно на онај број који наш здравствени систем може да прими и обради.


Брнабић је поручила да без солидарности епидемија не може да буде побеђена. Према њеним речима, до сада је у Србији регистровано 55 случајева новог коронавируса, од којих је 28 особа на кућном лечењу и њихово стање је стабилно. Од пацијената који се лече у медицинским установама, две особе су на респираторима и у тешком су стању, објаснила је она.


Тренутно имамо ситуацију под контролом, што не значи да ће тако остати, указала је премијерка, наводећи да је уобичајено да око 15 дана од појаве вируса драстично почиње да расте број и тек се очекује најјачи ударац на здравствени систем.


Брнабићева је напоменула да су од синоћ, од 22 часа, у потпуности затворене границе Србије, и поновила да у земљу не могу да уђу странци, сем дипломата и њихових породица, као и они са боравишним дозволама.


Према њеним речима, нема изузетака сем ако је реч о медицинском особљу или ако смо их ми позвали, попут здравствених радника из Кине који долазе да нам помогну.Границе ће, како је објаснила, остати отворене за грађане Србије који долазе из иностранства, с тим што ће морати у карантин и самоизолацију, уколико долазе из земаља где је жариште епидемије, попут Италије и Шпаније.


Она је најавила да ће данас разговарати са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, министром здравља Златибором Лончаром, министром одбране Александром Вулином и министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем о пуној примени карантина и самоизолације.

Такође, како је додала, о примени самоизолације разговарала је и са градоначелницима Београда, Новог Сада и Ниша.


Премијерка је указала на то да ће епидемија имати огроман утицај на привреду, наводећи да су већ сада неки сектори у великој кризи, попут туризма и хотелијерства, али да ће Влада настојати да отклони последице.


Истовремено, она је најавила да ће настава на јавном сервису почети у уторак и да су сви материјали и предавања снимљени, а изводиће се на каналима РТС 3, РТС планети и уз помоћ дигиталних уџбеника.


Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са тимом људи, обавештаваће данас грађане и децу о свим аспектима наставе, предочила је Брнабићева и додала да се тренутно разматра како да се уведу тестирања.


Оно што је важно, како је навела, јесте да упис деце у вртиће, основне и средње школе и на факултете неће трпети јер је од ове године уведен електронски упис.

bottom of page