top of page

Будимпештa заводи мере, маски нема

Ванредне мере ради спречавања ширења новог корона вируса, уведене су не само на нивоу Мађарске, већ и на нивоу главног града, изјавио је данас градоначелник Гергељ Карачоњ, али при том није одговорио на негодовања грађана што заштитних маски нема ни на тржишту, ни у градским установама.



Једна од новоуведних мера у Будимпешти, предвиђа да путници градских аутобуса могу да улазе у возила на сва врата, а не само на предња, као до сада, како би се избегло стварање гужве. Такође, информације о правилима и прописима, укључујући и мере превентиве против корона вируса, биће доступне и на енглеском језику, за туристе који посећују главни град.


Градске јавне институције, попут позоришта, биоскопа и музеја, биће спремне да обуставе своје активности, укључујући и заказане програме, уколико то буде поребно, наводи се у саопштењу. Град је тражио од владе да пружи јасне смернице организаторима догађаја планираним у Будимпешти. Коначна одлука о томе да ли ће бити одложен мађарски део бициклистичке трке Giro d’Italia треба да буде донета ускоро.


Што се тиче бескућника на градским улицама, којих у Будимпешти има на хиљаде, најављена су нова правила која ће регулисати надлежности и задатке установа за бригу и заштиту здравља бескућника, као и обавезе запослених у тим установама.


С обзиром да ванредне мере захтевају додатна финансијска оптерећења за град, буџети мађарске престонице и округа биће преиспитани, каже се у саопштењу градоначелника и додаје да би то требало да се одвија уз консултације са централном владом.


Градска управа је, како се наводи, сарађивати с владиним Оперативним одбором задуженим за спречавање епидемије корона вируса. "Такође смо исказали потребу за заштитним средствима, као што су маске и дезинфекциона средства. Надам се да ће се проток информација и сарадња ускоро побољшати“, навео је Гергељ Карачоњ у саопштењу.

bottom of page