top of page

Будимпешта и Рим против "ЕУ централизма"

С обзиром на то да мађарска влада има дугогодишње добре односе са свим странкама које ће чинити будућу италијанску владу, сарадња по питањима попут илегалних миграција и породичне политике неће бити тешка, рекао је Балаж Орбан, политички директор у кабинету мађарског премијера.



"Рим и Будимпешта се слажу око потребе да се супротставе централизацији Европе, коју спроводи Брисел. Прошлонедељни избори у Италији показали су да Италијани најбоље знају каква је влада потребна њиховој земљи", рекао је Балаж Орбан за МТИ, на маргинама конференције "Италијански конзервативизам: Европа, идентитет, слобода".


Он је рекао да ће једна од области сарадње између мађарске и италијанске владе бити борба против илегалне миграције: "Италија има огроман број миграната који пристижу на њене јужне обале, а јужна граница Мађарске је такође под опсадом. Европска унија је до сада била неуспешна у решавању проблема илегалних миграција. Осим тога, Брисел наставља да напада сваку меру заштите граница за коју сматрамо да је потребна да би се зауставила илегална миграција широм Европе“.


Политички директор је такође предложио да две владе почну консултације о породичној политици, у наредним месецима. Он је рекао да је утицај инфлације, изазван политиком санкција и вртоглавим трошковима комуналних услуга, видљив и на улицама Рима: "Јасно је и у западним земљама да су потрошачи принуђени да плаћају доплату због санкција, али морали смо још једном да питамо народ шта мисли о томе”, рекао је он и најавио предстојећу анкету мађарске владе „Националне консултације“ о санкцијама ЕУ против Русије.


Тродневна конзервативна конференција долази након изборне победе италијанске десничарске коалиције коју предводи Ђорђа Мелони. Други говорници на дан отварања скупа, били су ЕУ посланик Фидеса Балаж Хидвеги и Миклош Санто, директор Центра за основна права. У разговору за МТИ, Хидвеги је истакао важност победе националног, патриотског десничарског савеза у једној од земаља оснивача ЕУ.


"Делимо исте ставове о низу питања и имамо разлога да се надамо да ће национални идентитет, култура, заштита граница, гарантовање безбедности народа, подршка традиционалном породични модел и тежња ка миру имати своје место у новом италијанском политичком руководству. Рим и Будимпешта се слажу око потребе да се суоче са централизацијом од стране Брисела, јер је недопустиво да бирократе које никоме нису одговорне, говоре европским државама чланицама шта да раде и мисле", рекао је он.

bottom of page