top of page

Будимпешта: Разговори Новак - Ђукановић

Председница Мађарске Каталин Новак састала се у Будимпешти са својим црногорским колегом Милом Ђукановићем, а том приликом је, како је саопштено, било речи о сарадњи две земље, изазовима актуелног периода, рату у Украјини, ситуацији на Косову и у Босни и Херцеговини и интеграцији Западног Балкана у Европску унију.



Став Мађарске је да изазови последњег периода све више откривају да се проблеми са којима се овај део Европе суочава, могу решити само уз ангажовање и хитну интеграцију Западног Балкана, наводи се у саопштењу. Стабилност Западног Балкана је важан предуслов за европску безбедност, додаје се.


Председница Новак је уверила црногорског председника да Мађарска наставља да буде посвећена хитном приступању Црне Горе и региона ЕУ. Ђукановић је, са своје стране, изразио признање за мере породичне политике Мађарске и посвећеност земље билатералној сарадњи у области привреде, туризма, образовања и науке, као и интеграцији Западног Балкана.


Додаје се да је разговарано и о све већем притиску миграције на јужној рути и да су се саговорници сагласили да се илегална миграција мора зауставити. Каталин Новак је рекла да Мађарска од 2015. године улаже велике напоре да заштити границе ЕУ од илегалних миграција, закључује се у саопштењу.

bottom of page