top of page

Будимпешта рачуна на железницу

Савет за саобраћајне пројекте, инвестиције и развој мађарске престонице недавно је објавио пројекат за изградњу система тунела испод Будимпеште, како би се повезале две, од укупно четири градске железничке станице: Њугати и Келенфелд.



Циљ изградње тунела биће олакшавање путовања онима који стижу са обода Будимпеште и из других делова земље, односно њихов бржи и ефикаснији долазак до центра града, без икаквих застоја у саобраћају.


Савет, иначе, препоручује да што више грађана бира железницу као превозно средство, па отуда и планови за њену обнову и проширење. Овај план, ипак, није потпуно нов, јер је раније размотрен сличан пројекат вредан око 3 милиона евра, који има за циљ повезивање железничких станица Њугати и Дели.


Ако се изгради планирани систем тунела, савет сматра да би се обим железничког саобраћаја могао повећати за 70%. То ће захтевати више возова, савремених станица и других пројеката у мађарском железничком систему. Стога мађарске државне железнице (МАВ) већ планирају реновирање 50 главних железничких станица до 2023. године.



bottom of page