top of page

Будимпешта стаје на минут због Тријанона

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ предложио је да се 4. јуна у граду "све заустави на тренутак“, поводом стогодишњице Тријанског мировног уговора, којим је мађарска изгубила две трећине територије и који је по њему неправедан.



У свом данашњем обраћању путем Фејсбука, Карачоњ је рекао: "Морамо се суочити с лошим одлукама из даље прошлости, али и са оним скоријим, не да би се покриле старе ране, већ да би се боље искористиле могућности које ћемо имати у будућности".


Он је одлуку из 1920. године окарактерисао као неправедну, рекавши да је 3,5 милиона мађарских држављана припало околним државама, док је 400.000 њих морало да напусти своје домове. Карачоњ је нагласио да "бол не треба да прерасте у мржњу, а суочавање с прошлошћу не би требало да значи одрицање од будућности". Уједно је позвао на минут ћутања на дан стогодишњице од потписивања Тријанонског уговора.


Што се тиче мађарске политике према Мађарима у областима које су 1920. године уступљене другим земљама, Карачоњ је рекао да Мађарска треба свим средствима да подржи сународнике у тим земљама, али да се морају спречити сваки акт или реч који би могли да се тумаче као тежња за променом граница.


Према предлогу градоначелника, 4. јуна у 16.30 услуге јавног превоза у Будимпешти биће обустављене на један минут. Карачоњ је замолио и аутомобилисте, бициклисте и пешаке да тога дана учине исто.

bottom of page