top of page

Будимпешта улаже у штедњу енергије

Град Будимпешта убрзава улагања у уштеду енергије, каже градоначелник Гергељ Карачоњ и обећава да ће градска јавна предузећа од 2030. године функционисати на енергији коју производе.



Главни град Мађарске је одржао свој први енергетски самит, у Градској кући, навео је Корачоњ на Фејсбуку. С обзиром на несигурну ситуацију на енергетским тржиштима, потребно је убрзати улагања у штедњу енергије и обновљиве изворе енергије, рекао је градоначелник.


Предлози, како је истакао, укључују редукцију јавне расвете и рефлектора на системима за осветљење јавних зграда, тако што ће њихово време рада бити скраћено за по два сата, током лета. Зграде којима управља град биће хлађене не ниже од од 25 степени лети, а зими загреване на највише 20 степени. Он је додао да ће се даље улагати у транспорт, уз замену одређених возила и предузимање других промена у циљу смањења потрошње енергије и горива.


„Проглашавамо градско веће енергетски независним. Можда је амбициозно, али је изводљиво. За све што смо замислили потребна су средства Европске уније и партнерство са владом", рекао је Корачоњ.

bottom of page