top of page

Будимпештанки пролећни фестивал

Становнике мађарске престонице и туристе ће, након дуже паузе изазване пандемојом короне, поново обрадовати Будимпештански пролећни фестивал. Публици ће бити понуђено 170 програма, укључујући концерте, позоришне представе и плесна дешавања, од 29. априла до 15. маја, најавили су организатори.


Фестивал ће почети са неколико плесних програма на трговима Колоши и Телеки, поводом обележавања Међународног дана плеса. Компанија специјализована за сценска извођења "Ева Дуда", 29. априла приказаће две нове продукције - "Златни пресек" и "Ја ћу бити слободан", у бившој пунионици минералне воде на Маргаретином острву.


Сутрадан, 30. априла, плесачи народног фолклора, хип-хопа, аргентинског танга и салсе, између осталих, очекују публику да им се придружи током целог дана, и то од 10 до 20 часова на Тргу Мадач. Истога дана, Будимпештански фестивалски оркестар одржаће концерт на којем ће изводити дела америчких композитора.


У парку Градске куће посетиоци ће 4. и 5. маја моћи да виде изложбу "Мађари", швајцарског фотографа Михаела фон Графенрида, док ће током Џез-феста, од 27. априла до 12. маја, у музичким клубовима, кафићима и на отвореним сценама концерте одржати око 200 извођача, различитих генерација.


"После дугог периода тзв. социјалног дистанцирања и различитих видова ограничења, овог пролећа позивамо нашу публику да се упозна и открије нова места и узбудљиве теме. Кроз сопствене приче, извођачи и уметници нам говоре о томе какав је наш свет и шта можемо да направимо од њега заједно", поручују организатори фестивала.



bottom of page