top of page

Будимпештански метро без сервисера

Осим у приливу избеглица и поскупљењима хране, последице руско-украјинског рата у Мађарској би могле бити видљиве и у виду тешкоћа у функцинисању градског превоза у главном граду, пише "Непсава".



Лист пише да би, ако се рат настави, линија будимпештанског метроа М3 могла бити затворена због недостатка делова и немогућности сервисирања. Наводи се да у последњих 30 дана није стигао ниједан део за возове на линији метроа М3, чији је произвођач руски "Метровагонмаш" (МВМ), а изостао је и долазак стручњака ове компаније.


У Будимпештанском транспортном предузећу (БКВ) кажу да су тренутне залихе делова и осталих материјала довољне за највише неколико месеци, а потенцијални проблем је и неизвесност око будућности производње делова у руској фабрици. Пошто иста фабрика производи и ратну опрему, постоји могућност да ће тај сектор у ратним условима за државу бити важнији.


Сервисери у Будимпешти годишње идентификују двадесетак кварова у руским метро-возилима на линији М3, па се поставља питање како ће они убудуће бити отклањани без резервних делова и стручњака из Русије. Гергељ Карачоњ, градоначелник Будимпеште, затражио је од БКВ-а да размотри све алтернативне опције набавке резервних делова за ову линију метроа.

bottom of page