top of page

Будимпештанци све мање дисциплиновани

Належни упозоравају да би главни град Мађарске би могао да постане озбиљно жариште епидемије корона вируса уколико грађани не буду поштовали тренутна ограничења, јер је, према проценама, дошло до слабљења ефеката досада предузетих мера предострожности.



На "опуштање" становника Будимпеште у погледу поштовања постојећих ограничења кретања, указала је Цецилија Милер, шеф Оперативног штаба за борбу против короне, која каже да је преко 60 посто потврђених случајева инфекције управо на подручју Будимпеште. Она посебно угроженим сматра домове за старе, па је још једном апеловала да се правила морају строго поштовати.


Милерова је рекла да је у Мађарску из Кине стигло 400.000 доза "Фавипиравира", лека који је до сада коришћен у лечењу грипа и еболе, што може значајно да смањи трајање неких вирусних инфекција. Додала је да је у току лиценцирање ових лекова у Мађарској.


Одговарајући на питање о стопи смртности од корона вируса у Мађарској, она је рекла да подаци нису упоредиви са онима из других земаља, јер је ситуација у Мађарској доста повољнија. Према садашњим подацима, преко 15.000 људи званично је у карантину, у својим домовима широм земље, а четвртина њих је у Будимпешти. Влада је до сада издвојила укупно 633 милијарде форинти за финансирање превенције, речено је на конференцији за новинаре.

bottom of page