top of page

Будућност Мађарске Орбан и даље види у ЕУ

У обраћању посланицима парламента, Виктор Орбан је рекао да се позиција Мађарске разликује од већинске западне позиције, јер је „данас Запад на страни рата, а Мађарска на страни мира": "Захтевамо хитан прекид ватре и мировне преговоре, уместо да настављамо и продубљујемо рат“, поручио је он и истакао да Мађарска своју будућност и даље види унутар ЕУ.



Орбан је подсетио да је пре две године дошло до економског пада изазваног пандемијом ковида 19, а да су сада економски проблеми изазвани одговором на руско-украјински рат, односно "ратним санкцијама и последичним вишеструким повећањем цена енергената". Оне, како каже Орбан, нису изазване економским процесима, већ је за њих одговорна политика, тачније политичке одлуке у Бриселу.


Он је напоменуо да санкције треба уводити економским актерима „тамо где смо јачи од онога ког желимо да санкционишемо, док смо у области енергетике ми патуљци, а Русија џин“. Премијер је рекао да је ово први пут да види патуљка како уводи санкције џину.


Истакао је и да су, када су санкције уведене почетком лета, бриселске бирократе обећале како ће те мере нанети штету Русији, а не народу Европе. Од тада је постало јасно да уведене санкције наносе и огромну штету Европи, а од почетка рата Русија је од повећаног извоза енергената зарадила 158 милијарди евра, истакао је он.


Орбан је нагласио да ће, ако се тако настави, „цела Европа бити уништена“: "У Европи је све више бесних људи, а бирократе у Бриселу морају да схвате да је неодговорно коцкати се са судбином читавих привреда и милиона људи. Није ни чудо што љути људи, који се осећају превареним, смењују једну владу за другом владу у земљама које подржавају санкције. Свака част Италији!", додао је он.


Када је реч о снабдевању Мађарске енергијом, Орбан је рекао да има довољно гаса, струје и нафте. Количина ускладиштена у резервоарима гаса покрива 41 одсто годишње потрошње земље, а додатне испоруке су договорене са Русијом. Међутим, како Мађарска увози 85 одсто својих потреба за гасом, то нема значајнијег утицаја на цене, па се потрошња мора смањити, рекао је он и позвао државу, државна предузећа, институције, породице, да смање потрошњу. Орбан је рекао да природни гас чини 35 одсто потрошње енергије у Мађарској, која ће бити смањена на 31 одсто до краја 2023, а испод 30 одсто до 2025.


"Влада ће помоћи породицама са шест мера: смањењем цена комуналних услуга, програмом дрва за огрев, програмом мрког угља, замрзавањем цена бензина, ценама хране и каматама. Влада је најавила програм вредан 200 милијарди форинти за мала и средња предузећа у производним и енергетски интензивним секторима, програм спасавања фабрика, а по потреби и нови акциони план за заштиту радних места. У земљи тренутно има 9.400 милијарди форинти инвестиција које се реализују, се не покреће нова јавна инвестиција због неизвесне економске ситуације, јер нема гаранције да ће она бити завршена", истакао је Орбан.


Он је рекао да Влада неће одустати од својих националних стратешких циљева у наредне две године управљања кризама и да ће наставити са својим програмима подршке породици, економији заснованој на развоју, затим са програмом развоја универзитета и програмом националног уједињења. Обећао је да ће подршка породици бити додатно проширена и да ће коначан облик буџета за 2023. бити сачињен почетком децембра, укључујући нове мере подршке породици.


Орбан је потврдио да, упркос текућим споровима са Бриселом, Мађарска и даље види своју будућност као чланица Европске уније: "Мађарска је као једна од европских нација важна нијанса у ЕУ, као и свака друга држава чланица, а ЕУ ће бити јака само ако поштује све своје нијансе. Ми смо поносан народ, који је исто тако свестан да је свету увек давао више него што је од њега добијао", закључио је мађарски премијер.

bottom of page