top of page

Буњевачки језик поново у школама

Након 100 година, буњевачки језик се поново враћа у средње школе у Суботици и Сомбору. Управо је у току изјашњавање ученика да ли желе да факултативно уче буњевачки језик са елементима националне културе, а Министарство просвете Србије је ту могућност оставило отвореном за све средњшколце од првог до четвртог разреда, у свим средњим школама.



Др Сузана Кујунџић Остојић, председница Буњевачког националног савета, каже да је факултативно учење језика и елемената националне културе Буњеваца доступно не само онима који се тако изјашњавају већ свима који желе више да науче о овој националној мањини.


„Ми као Национални савет за надарене ученике средњих школа организоваћемо трибине, састанке, разговоре на теме интересантне свим младим људима, за оне којима одређени предмети иду слабије осмислили смо подршку у учењу, а за ученике завршних разреда који желе да упишу факултет трудићемо се да пружимо подршку током студија“, каже Кујунџић Остојић.


Наставни план и програм урадила је Ана Попов, а Сузана Кујунџић Остојић и Јадранка Тиквицки, председница одбора за образовање у БНС, разрадиле су их у наставне часове. „Ми још немамо завршену антологију књижевности старијег времена, али постоји антологија савремене књижевности. Због тога смо из библиотека сакупиле све што је потребно. Настава у средњој школи се по озбиљности разликује и потребно је младима понудити друге информације. Верујем да ће ђацима бити интересантан програм“, каже др Кујунџић Остојић.


Она је казала да инсистирају на томе да буњевачки језик са елементима националне културе предају наставници који су завршили смер за српску, односно некада југословенску књижевност, или евентуално предавачи историје. Додаје да имају довољно кадрова да одговоре интересовању средњошколаца и у Суботици и у Сомбору.


„На Педагошком факултету у Сомбору такође имамо свој изборни предмет и за предаваче и васпитаче, и имамо неколико студената који су завршили буњевачки од првог до осмог разреда основне школе и они су сада на факултету и  спремају се да за годину или две постану предавачи буњевачког са, да тако кажем, одређеним сертификатом. Без обзира на ову наставу која тече на Педагошком факултету у Сомбору, ми ћемо и даље инсистирати на томе да отворимо лекторат и на Филозофофском факултету у Новом Саду где ћемо коначно моћи да понудимо студентима са друштвених смерова и ову могућност“, каже она.


У основним школама у Суботици у школској 2019/20. години 350 ученика је слушало буњевачки језик са елементима националне културе као изборни предмет. Председница БНС-а каже да још немају наставу у предшколским установама, али је у току израда и тог материјала и каже да се нада да ће буњевачки језик убрзо бити присутан и у вртићима.

bottom of page