top of page

Варга: Не дозволити да ЕУ скрајне Савет Европе

Министарка правде у влади Мађарске Јудит Варга, позвала је на јачање улоге Савета Европе (СЕ), рекавши да Европској унији "не би требало дозволити да скрајне надлежности те организације". Обраћајући се члановима парламентарног Одбора за спољне послове, Варга је подсетила да ће Мађарска крајем овог месеца преузети председавање Комитетом министара СЕ.


Јудит Варга је рекла да је принцип по коме државе чланице Савета Европе треба да буду уједињене у својим вредностима и идејама, данас актуелан исто као и у време оснивања те организације, пре 70 година.


"Међутим, различитост и национални суверенитет су подједнако важни. Државе чланице савета разликују се према својој правној, културној и историјској традицији. Приоритети мађарског председавања СЕ, до средине новембра, биће оријентисани ка будућност, прагматични и посвећени заштити националних мањина. Јасно је да постоји одређено имплицитно ривалство између ЕУ и СЕ, па зато позивамо на јачање СЕ", истакла је Варга.


Што се тиче предстојећег мађарског председавања, рекла је да ће Мађарска 4. октобра организовати конференцију министара правде СЕ о дигитализацији правосудних система. У новембру ће Мађарска организовати конференцију о Европској конвенцији о људским правима и пракси мађарских судова, рекла је. У међувремену, Мађарска оцењује најбољи начин за организовање овогодишње конференције Октопус, о кибернетичком криминалу. „Мађарска је лидер у размени искустава, у борби против сајбер криминала“, додала је она.


Државни секретар Министарства спољних послова Петер Андраш Стараи, рекао је да ће приоритети мађарског председавања СЕ, између осталог, укључивати унапређење заштите националних мањина, фокус на будуће генерације, омладинску политику, јачање дијалога између религија и суочавање са изазовима вештачке интелигенције, кибернетичког криминала и климатских промена.


Одговарајући на новинарско питање, он је рекао да ће Мађарска потрошити две милијарде форинти (5,6 милиона евра) за председавање СЕ, уместо 4 милијарде, како је првобитно планирано. Што се тиче предстојећег мађарског преузимања ротирајућег председавања Вишеградском групом, Стараи је рекао да још увек трају разговори четири земље о приоритетима тог председавања.



bottom of page