top of page

Варга: Расправе о владавини закона су лицемерне

„Лицемерна расправа о владавини закона не би требало да служи стварању подела међу државама чланица Европске уније, у тренутку када су заузете борбом против епидемије корона вируса", сматра мађарска министарка правде Јудит Варга.


У интервјуу за дневни лист Мађар немзет, Јудит Варга је изјавила да садашњи период треба да буде посвећен изградњи савеза, тако да заједнички напори омогуће да се победи епидемија корона вируса. Она је иначе, јуче учествовала на видео састанку министара правде земаља ЕУ, на коме је оцењивана владавина закона у Немачкој, Француској, Шпанији, Ирској и Грчкој.


Варга је рекла да је расправа о владавини закона "лицемерна" и да првенствено служи "како би се омогућило Европској комисији да врши притисак на државе чланице, због њихових ставовима који одступају од главних токова". Додала је да уговори о удруживању у ЕУ не овлашћују ЕК да процењује владавину закона у државама чланицама и да би Суд ЕУ требало да има одлучујућу улогу у процени кршења закона, а не такве расправе.


Коментаришући предстојећу групу извештаја о владавини закона, који се очекују до јула, она је рекла да се на основу њених досадашњих искустава ови извештаји углавном ослањају на мишљења невладиних организација које „имају заједничку подршку“. Варга је такође рекла да је поступак из члана 7, који је покренут против Мађарске, "политички лов на вештице који очигледно не испуњава очекивања која је требало да оствари“.

bottom of page