top of page

Варга: Тврђава Мађарска још увек стоји

Европски суд правде и одлука Европске комисије о пакету закона „Стоп Шорошу“ имају за циљ да натерају Мађарску да пусти мигранте, али су њихови напори пропали јер „тврђава Мађарска још увек стоји“, рекла је мађарска министарка правде за "Франкфуртер Алгемајне цајтунг".


Пресуда Европског суда правде од уторка, према којој мађарска у погледу пружања помоћи при подношењу захтева за азил крши законе ЕУ, потпуно је збуњујућа, рекла је Јудит Варга у интервјуу: „Они нападају закон који има за циљ да заштити Европу од илегалне миграције и од незаконите подршке миграцијама“, рекла је она.


"Док је миграциони систем ЕУ нефункционалан, Мађарска је имала правни оквир који је одлично функционисао, укључујући транзитне зоне које су биле отворене за безбедне треће земље и затворене за шенгенски регион и на тај начин допринеле сузбијању илегалне миграције у Европу у целини. Како су транзитне зоне морале да буду затворене, сви одбијени тражиоци азила који нису могли да буду враћени кућама остали су у Мађарској, што је ситуација која је у супротности са принципом суверенитета, утврђеним у Основном закону. Ипак, ми не пуштамо мигранте унутра; тврђава Мађарска и даље стоји“, рекла је министарка.


Осврћући се на ситуацију дуж границе Пољске и Литваније са Белорусијом, Варга је поздравила изјаве европских политичара „који су се раније противили идеји о оградама, а сада је подржавају”. Она је назвала „ирационалним и морално сумњивим“ то што Мађарској прете новчане казне и процедуре за кршење онога што је дозвољено другим земљама.


Јудит Варга је истакла да би Мађарској требало надокнадити трошкове изградње ограде дуж њене јужне границе, што је пројекат вредан 1,6 милијарди евра. „Само 1 одсто овог износа је надокнађено до данас“, рекла је она.


Процедуре за кршење, по њој, треба да буду суспендоване све док ЕУ „нема одрживо решење за решавање миграција“. Мађарски принцип да одлуку о томе да се некоме дозволи улазак у ЕУ треба донети ван граница заједнице сада деле и друге земље чланице, рекла је она.


Одговарајући на новинарско питање, Варга је рекла да право ЕУ треба да има примат над националним законодавством само у областима које спадају у надлежност ЕУ. Уговори ЕУ јасно су ставили до знања које области спадају у делокруг надлежности ЕУ, а које су националне, рекла је она.

bottom of page