top of page

Варга у Бриселу: Не повезујте неповезиво

"Неке земље у Европској унији повезују коришћење Фонда за опоравак од стране Мађарске са потпуно неповезивим питањима, као што су глобални минимални порез на корпоративно пословање или 18 милијарди евра за помоћ Украјини, што није фер и ствара опасан преседан", рекао ме мађарски министар финансија Михаљ Варга у Бриселу.



Он је на конференцији за новинаре након састанка министара привреде ЕУ рекао да је недавна позитивна процена плана за опоравак Мађарске након годину и по дана велики напредак и да све државе чланице подржавају садржај тог плана, па верује да би тај документ званично могао бити одобрен пре краја године.


У исто време, Варга жали због тога што је ЕК задржала свој став да треба обуставити исплату средстава за три оперативна програма, "упркос испуњењу 17 захтева до новембалног рока". Пошто је ово први пут да се користи правило правног условљавања, неколико држава чланица рекло је да ЕК "треба да остане фер, објективна и пропорционална" и "базира своје стајалиште о чињеницама", истакао је министар.


"Неколико држава чланица позвано је на објективну процену, с обзиром на мађарске кораке предузете након 19. новембра; Француска и Немачка, између осталих, мисле да је процена Комисије помало несразмерна ", рекао је Варга и изразио наду да ће ЕК закључити поступак са "објективнијом проценом".


Што се тиче планова да државе чланице ЕУ одобре заједнички зајам од 18 милијарди евра за помоћ Украјини, Варга је рекао да Мађарска неће дати свој пристанак за тај план. "Имали смо лоша искуства са заједничким кредитима - онај подигнут током пандемије није помогао Мађарској да приступи ресурсима", рекао је.


Мађарска је спремна да помогне Украјини, али ће уложити сопствене ресурсе само на основу билатералног споразума са конкретним циљевима постављеним унапред, рекао је он, додајући да је његова влада већ имала средства за ту помоћ у свом централном буџету. У међувремену, Мађарска је примила преко милион украјинских избеглица и упутила 75,3 милиона евра као подршку тој земљи, рекао је.


bottom of page