top of page

ВДЕО: Несвакидашњи Сијартов интервју

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто био је гост америчке ТВ мреже СИ-ЕН-ЕН, поводом контроверзног Закона о педофилији, предстојећим изборима и проблематичним односима владе у Будимпешти са Европском унијом.


„Знате добро да сам ја хомосексуалац“, рекао је новинар СИ-ЕН-ЕНА Ричард Кест, који је такође и адвокат, а затим је упитао мађарског министра: "Сматрате ли ме онда педофилом?"


„Поштујем чињеницу да у рукама имате копију закона, јер кад год сам имао расправу са било ким, био то новинар или западноевропски политичар, морао да расправљам на начин који подразумева да је испред мене неко ко није прочитао закон“, рекао је Сијарто.


Додао је да поштује начин живота који је Кест одабрао за себе, а према речима министра спољних послова, тако поступа и овај закон када су у питању одрасли, старији од 18 година. Такође је нагласио да закон има два дела, од којих се један односи на врло озбиљно кажњавање педофилије.


„Други дио закона осигурава да, у циљу заштите наше деце, искључиво право на њихово образовање о сексуалној оријентацији припада њиховим родитељима. То су два потпуно различита дела закона“, рекао је Сијарто, на шта је Кест одговорио: „Нажалост, они су у истом закону.“


"Што се тиче старијих од 18 година, шта год да им се деси, држава нема ништа с тим", нагласио је министар.


Сијарто је са водитељем емисије разговарао и о предстојећим изборима у Мађарској, да би му на крају поручио: „Нема разлога да се осећате узнемирено.“


На крају, Кест је свом госту рекао: „Једва чекам да вас видим у Будимпешти, са вашим супругом, па ћу вас одвести на вечеру, а такође и вашу супругу“, на шта је министар спољних послова одговорио са осмехом: "Добродошли сте код нас!"




bottom of page