top of page

ВИДЕО: Годишњица депортације новосадских Јевреја

У Новом Саду је обележена 77. годишњица депортације новосадских Јевреја. Према доступним подацима, за време Другог светског рата у логорима је убијено и умрло више од три хиљаде новосадских Јевреја од четири хиљаде, колико их је пре рата живело у граду.

Пред сам крај Другог светског рата, крајем априла 1944. године, тадашње мађарске и немачке власти започеле су депортацију новосадских Јевреја у концентрационе логоре широм Европе. Мађарске власти, полиција, жандармерија и војска, почели су да хапсе све Јевреје, без обзира на старост и пол. Они су затим из просторија Синагоге у Новом Саду одвожени у сабирне логоре, а након тога у логоре смрти. ,,И ето, ми се и данас тога сећамо, јако је мало сведока који би могли нешто да нас подсете на то, али ми се трудимо да то не заборавимо и да говоримо о томе бар сваке године”, рекао је Мирко Адам, председник Јеврејске општине у Новом Саду.

Током процеса депортације извршена је и срамна пљачка имовине прогнаних лица, а у концентрационим логорима страдало је више од 50 одсто новосадских Јевреја, што представља велику срамоту и трагедију коју не смемо заборавити, истакао је заменик градоначелника Милан Ђурић.

,,На данашњи дан, сваке године, са великим поштовањем и жаљењем сећамо се свих наших суграђана који су страдали тај дан само зато што су били Јевреји. Ми ћемо се сећати свих настрадалих од фашизма и нацизма, и то нешто не смемо никада да заборавимо”, изјавио је Милан Ђурић, заменик градоначелника Новог Сада.

Према постојећим подацима, за време Другог светског рата у логорима је убијено и умрло више од 3.020 новосадских Јевреја од 4.350, колико их је пре рата живело у граду. Након рата, велики број преживелих се сели у Израел.



bottom of page