top of page

ВИДЕО: Карачоњ прочитао говор на енглеском

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ прочитао је свој уводни говор на енглеском језику, на конференцији о изградњи одрживе демократије, одржаној у Будимпешти. Ова вест је наишла на велико интересовање у мађарској јавности, јер је Карачоњ, и по сопственом признању, имао „хипер пасивно“ знање енглеског, због чега је у протеклим месецима често био мета напада власти и њених присталица.


У свом 15-минутном говору на енглеском, градоначелник Карачоњ је говорио о многим изазовима демократије: „У извесном смислу, демократија је скоро увек у кризи, јер обећава нешто што је веома тешко постићи“, рекао је он.


Међу проблемима је навео сиромаштво које постоји у демократским друштвима и које није неуспех само социјалне политике, већ штети и кредибилитету демократије.


Раније је градоначелник Будимпеште, који је и кандидат за премијера три опозиционе странке, признао да често користи услуге преводиоца, јер његов енглески није довољно добар за учешће на међународним преговорима. Многи његови критичари тврде да је познавање енглеског језика неопходно у међународним односима.


Касније је такође откривено да он нема државно признати сертификат о положеном испиту из енглеског језика, већ само тзв. одељенски испит (универзитетски испит из језика, који држава не признаје као посебан документ). Без акредитованог испита из језика, градоначелнику Карачоњу надлежни нису смели да дозволе рад на месту доцента (професора асисетента) на Универзитету Корвинус у Будимпешти, где је радио између 2004. и 2008. године, како је то установила Мађарска канцеларија за образовање.


Сада је Карачоњ покушао да покаже своје знање енглеског језика, које очигледно унапређује (у приложеном видео запису можете погледати његов говор, који почиње од четвртог минута).




bottom of page